|

BiH u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

BiH u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura
41
F
FENA
2.3.2017. u 13:16
20
komentara
41

dijeljenja
BiH  u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura.
"To je izuzetak. Niti jedna država u okruženju nema suficit s Austrijom. Potencijal je tu, i djelimično je korišten", istakao je direktor Ureda trgovinskog savjetnika Ambasade Republike Austrije u BiH Peter Hasslacher.

Na konferenciji za medije, tokom koje je predstavljena saradnja dviju država, naveo je da je Austrija najveći investitor u BiH. Uz austrijske kompanije iz finansijskog sektora u BiH ulažu i kompanije iz drugih grana.

"Austrija je najveći investitor već nekoliko godina, a raspoloženje za ulaganje raste", naglasio je Hasslacher.

U BiH investiralo je 200, a djeluje više od 400 austrijskih kompanija u različitim industrijskim granama koje proizvode, trguju, te nude različite usluge.

Direktor firme Tondach Wienerberger, koja je 20-ak godina u BiH, Jasmin Hošo naglasio je značaj izvoza za razvoj bh. ekonomije.

"Sadašnjih 32 posto je nedovoljno za nesmetani rast i razvoj ekonomije u BiH", rekao je Hošo.

Naglasio je da suficit od 100 miliona eura koji BiH ima kod razmjene robe s Austrijom pokazuje da BiH ima potencijala i preduzeća koja dobro posluju.

Poručio je da se treba raditi na bh. ambijentu da bi bio još konkurentniji za ivesticije, a mišljenja je da strana ulaganja ne štete BiH nego da su uz domaća put ka stabilnijoj budućnosti.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...