Sajam u Gradačcu
20

BiH su potrebni specijalizirani sajmovi koji će doprinijeti razvoju privrede

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš
Ovogodišnji, 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu danas je otvorio svoja vrata. Dok posjetitelji ne kriju oduševljenje sajamskom ponudom, izlagači tvrde da je ovo odlična prilika za razvoj bh. privrede.

Do 1. septembra ove godine 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije predstavit će svoj proizvodni asortiman, a imat će priliku i učestvovati u bogatom pratećem programu, odnosno stručnim predavanjima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Udruženje obrtnika i poljoprivrednika iz Srebrenika ove godine u Gradačac je dovelo šest izlagača s područja ove općine. Među njima su proizvođači i prerađivači voća, povrća i meda.

"Svi sajmovi u BiH, posebno gradačački, doprinose razvoju bh. privrede u cjelini. Ovdje imamo priliku razmjenjivati iskustva, sticati poznanstva, razmjenjivati kontakte, ali i sklapati poslove. Ovdje također imamo priliku vidjeti i šta nam radi konkurencija, što je izuzetno bitno", rekao je za Klix.ba sekretar udruženja Edin Vikalo.

Prilika za razmjenu iskustava i sklapanje poslova

Na gradačački sajam ovo udruženje svoje predstavnike šalje već sedam godina, a dosad su, prema Vikalovim riječima, osjetili brojne benefite.

"Oni se osjete posebno trećeg dana sajma kada imamo razgovore 'oči u oči' i kada sklapamo poslove. Sve u svemu, ovakvih događaja nam treba znatno više u našoj zemlji, jer na ovakav način naša privreda može ići naprijed", smatra Vikalo.

Gračanička kompanija Pralora bavi se proizvodnjom fitinga za vodu i sistema za navodnjavanje koji su izuzetno bitni u oblasti poljoprivrede, a vlasnik Amir Eminović prepoznao je značaj sajma u Gradačcu koji već 45 godina opravdava svoje postojanje u krugovima privrednika.

"Imamo izuzetno pozitivna iskustva kada je riječ o sajmovima. Susreti ovakve vrste su veoma korisni, međutim, prema mom mišljenju sve je manje velikih, odnosno specijaliziranih sajmova. Jedan od takvih je u Gradačcu gdje privrednici imaju priliku za razmjenu iskustava, ali i sklapanje određenih poslova", rekao je Eminović za Klix.ba.

Priča stara 50 godina

Ovogodišnji sajam održava se na površini od skoro pet hiljada metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora, a njegovo 45. izdanje predstvalja najbrojnije po broju pristiglih izlagača.

"Poznato je da je ovaj sajam počeo prije 50 godina kao inicijativa grupe entuzijasta. Ona je bila zamišljena kao dani šljive u Gradačcu, a nakon toliko godina došli smo do pet hiljada metara kvadratnih i 320 izlagača, što govori o poduzetnom duhu, gostoprimstvu i želji organizatora da imaju jedan referentan događaj svake godine", rekao je direktor sajma Hašim Šabanović.

Sajam okuplja sve one koji žele razmjenu, trgovinu, ali i sve veća ulaganja u poljoprivredu i obrt u BiH.

"Ovaj sajam je među najvažnijim u BiH. On je uvijek odličan povod i za isticanje značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje, ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođačima prezentiraju olakšice, a investitorima daju mogućnost ulaganja u BiH", naveo je Šabanović.

Čast da sajam proglasi otvorenim pripala je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je u Gradačac došao iz nekoliko razloga.

"Danas je Gradačac glavni grad BiH i cijele regije u oblasti šljivarstva i prehrambene industrije. On je i grad uspješnih i poznatih ljudi koji su uspješni u oblasti tekstila te hemijskih, mehaničkih i prehrambenih proizvoda", kazao je Inzko.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu zvanično će biti zatvoren 1. septembra ove godine.