{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH: Opštine Tešanj, Teslić i Žepče najpovoljnije za investiranje

A
24.3.2014. u 16:45
619
24
BiH: Opštine Tešanj, Teslić i Žepče najpovoljnije za investiranje
619
BiH: Opštine Tešanj, Teslić i Žepče najpovoljnije za investiranje
Tešanj
FDI Magazine, jedan od vodećih magazina u oblasti investicija širom svijeta, čiji je vlasnik Financial Times, uvrstio je tri bosanskohercegovačke opštine, Teslić, Tešanj i Žepče, među deset glavnih investicionih lokacija u južnom dijelu Evrope.
Područje poslovne izvrsnosti BEAR je razvojna inicijativa opština Teslić, Tešanj i Žepče, koje su se prema ovom magazinu, našle među deset glavnih lokacija u južnoj Evropu za investiranje prema omjeru troškovne efikasnosti. Uvrštavanje na ovu listu ujedno predstavlja i preporuku ovog ekonomskog magazina za ulaganja u ovim područjima.

Kometarišući ovu laskavu titulu, direktor tešanjske Agencije za razvoj Ismar Alagić kazao je u izjavi za AA kako su se ove tri opštine našle na šestom mjestu, a jedine su iz BiH na ovoj listi. On je dodao kako FDI Magazine svake godine ima otvoren poziv za registraciju za uvrštavanje na ovu prestižnu listu, a prošle godine su se i ove tri opštine odlučile prijaviti.

"Mi smo se kandidovali u kategoriji malih regija. Mi nismo regija u smislu političko-administrativnog organizovanja u BiH. Tri opštine koje dolaze iz dva entiteta sa etničkom strukturom u kojoj je većinski jedan od tri konstitutivna naroda u BiH je nešto što je za svaku pohvalu i što je, nažalost, rijetkost u BiH. A posebno da se takve tri opštine organizuju na način da ne pričaju o nečem što je naslijeđe u posljednjih 20 godina, deminiranje, povratak, već da pričaju o poslu, sa posebnim težištem na privlačenje direktnih stranih investicija", pojasnio je Alagić.

Ovo priznanje predstavljat će podstrek za dalji rad, a sa pozicije opštine Tešanj, Alagić je istakao kako su u protekle četiri godine imali kontinuiran rast broja zaposlenih, prometa domaćih firmi, količine izvoza, a samo u prošloj godini su povećali izvoz za 55 miliona KM.

"Izvozimo na tržišta pet kontinenata, 58 različitih država, 308 različitih grupa proizvoda. Imamo odličnu pokrivenost uvoza izvozom, imamo promet od 1.300.000.000 KM, preko 2.400 poslovnih subjekata na području opštine. Imamo registrovanih 9.700 zaposlenih, a 1991. godine ih je bilo 6.000", iznio je Alagić samo neke od podataka u brojkama.

Bez obzira što opština ima veoma skromne nadležnosti koje su definisane zakonom o lokalnoj samoupravi, veoma je odgovorna i za lokalni i ekonomski razvoj, rekao je Alagić, te poručio i drugim opštinama u BiH da se više brinu o problemima unutar njih.

"Ono što je poruka drugima jeste da se okrenu sebi, a ne da traže da neko drugi riješi njihove probleme", poručio je Alagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: