Privreda
1

BiH okončala predsjedavanje CEFTA-om

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na sedmom sastanku zajedničkog odbora sporazuma CEFTA 2006. usvojena je strategija zemalja jugoistočne Evrope SEE2020, koja prati strategiju Evropske unije 2020, kazala je danas zamjenica ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove Bosne i Hercegovine Ermina Salkičević-Dizdarević.

Sastanku su prisustvovali svi ministri ekonomskih odnosa zemalja članica CEFTA sporazuma, kazala je ona, dodavši da će strategija u cjelosti biti usvojena sutra na sastanku ministara jugoistočne Evrope u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

"BiH ovim sastankom završava predsjedavanje CEFTA sporazumom. Mogu konstatovati da smo izvršili sve svoje obaveze predviđene samim programom predsjedavanja", rekla je Salkičević-Dizdarević. Ona je dodala da je danas potpisan i sporazum između BiH i Albanije o liberalizaciji trgovine između ove dvije zemlje, a od koje će najviše koristi imati privrednici.

Ministar ekonomije Makedonije Valon Saraqini, zemlje koja će preuzeti predsjedavanje CEFTA sporazumom nakon BiH, istakao je kako je danas prezentovan ambiciozan program koji obuhvata više aktivnosti, a koje Makedonija želi promovisati kod zemalja članica.

"Agenda će biti prema promovisanju stuba integrisanog rasta povezanog sa regionalnom trgovinom i investicijama. Prvi prioritet je dio slobodne trgovinske zone u daljoj liberalizaciji poljoprivrednih proizvoda. Drugi instrument je promovisanje konkurentne ekonomske sredine, te treći integrisanje u globalnu ekonomiju", istakao je Saraqini.

Naredne godine u okviru predsjedavanja CEFTA sporazumom, Makedonija će promovisati novi način privlačenja investicija, kazao je Saraqini, dodavšo da je zemljama članicama CEFTA-e teško da same nastupaju na trećim tržištima i privlače strane investicije.

Zajedničkom sastanku odbora CEFTA sporazuma 2006 prethodila je CEFTA sedmica, u okviru koje su učestvovali mnogobrojne zvanice, poput državnih službenika, predstavnika privrednih komora, akademske i poslovne zajednice, te prestavnici vladinog i nevladinog sektora.