Globalni sporazum
0

BiH ne učestvuje u procesima za rješavanje problema ilegalne trgovine duhanom

M. P.
Godišnje se izgubi do 47 milijardi dolara zbog ilegalne trgovine/Foto: Shutterstock
Godišnje se izgubi do 47 milijardi dolara zbog ilegalne trgovine/Foto: Shutterstock
Sastanak strana globalnog sporazuma za borbu protiv međunarodne ilegalne trgovine duhanom i duhanskim proizvodima poznat pod nazivom MOP 2 (Meeting of the Parties 2), počeo je jučer, a trajat će do 18. novembra 2021. godine.

MOP2 će odlučivati o ključnim pitanjima koje se odnose na ilegalnu trgovinu duhanom i duhanskim proizvodima. Ovaj sastanak okuplja države potpisnice Protokola, kao i međuvladine organizacije i civilno društvo. Nevladina organizacija PROI je jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine na ovom sastanku, koja prisustvuje u ulozi posmatrača.

"Bosna i Hercegovina ostala je jedina država iz regije koja nije ratificirala Protokol o uklanjanju nezakonite trgovine duhanom i duhanskim proizvodima, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Uprkos tome, u Bosni i Hercegovini problem ilegalne trgovine duhanom se i dalje neargumentirano veže za akciznu politiku, ignorirajući dostupnost svjetski priznatih instrumenata za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskih proizvoda", saopšteno je iz PROI-ja.

Procjenjuje se da se svake godine na globalnom nivou izgubi do 47 milijardi američkih dolara zbog ilegalne trgovine duhanskim proizvodima. Kako bi se smanjio ovaj gubitak i poboljšala učinkovitost zakonodavstva o kontroli duhana, stranke će tokom sastanka razmotriti načine za napredak u provedbi Protokola, uključujući jačanje njegovih učinaka kroz poboljšanje međunarodne saradnje. Protokol predviđa paket mjera koje države trebaju poduzeti s ciljem uklanjanja svih oblika ilegalne trgovine duhanskim proizvodima. Odredbe Protokola uključuju licenciranje, praćenje kretanja proizvoda, monitoring i regulaciju prodaje putem interneta, međunarodni tranzit i bescarinsku prodaju.

"Na ovom sastanku moramo obaviti ozbiljan posao. Ne samo da nezakonita trgovina duhanskim proizvodima potkopava napredak koji se postiže u oporezivanju duhanskih proizvoda, već je nezakonita trgovina povezana s prekograničnim organiziranim kriminalom i drugim aktivnostima koje ugrožavaju našu sigurnost", kazala je Adriana Blanco Marquizo, voditeljica Sekretarijata FCTC Svjetske zdravstvene organizacije.

Na sastanku će se raspravljati o osiguranju pouzdanog finansiranja Protokola, a uključit će se i prijedlog investicijskog fonda. Cilj je prikupiti 25 miliona američkih dolara fonda koji će generirati prihod koji se može koristiti za jačanje Protokola. Ovaj potencijalni novi izvor finansijskih doprinosa usmjeren je na ulagače izvan tradicionalnog zdravstvenog sektora.

Bez pristupanja procesima ratifikacije i implementacije Protokola, Bosna i Hercegovina je isključena iz ovih međunarodnih procesa i ne može ostvariti pristup pomenutim instrumentima što dodatno otežava već uveliko prisutan problem ilegalne trgovine duhanom i duhanskim proizvodima u našoj državi.

"Pozivamo sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku pristupe Protokolu kao i na saradnju i zajednički pristup rješavanju ovog ekonomskog, kriminalnog i javnog zdravstvenog problema koji u velikoj mjeri indirektno utiče na boljitak građana Bosne i Hercegovine. Samo sistematski pristup ovom problemu može donijeti efikasne rezultate", poručili su iz PROI-ja.