Kvalitetni proizvodi
127

BiH na sajmu namještaja u Kelnu više zastupljena od Srbije i Hrvatske

A. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Njemački grad Keln je ponovo glavni grad za proizvođače namještaja iz cijelog svijeta. Više od 12.000 izlagača iz 50-ak zemalja svijeta od ponedjeljka do nedjelje izlaže svoje proizvode na prestižnom sajmu namještaja na kojem se određuju novi trendovi.

Iz Bosne i Heregovine je na ovom prestižnom sajmu prisutno 16 kompanija. Inače, BiH je već godinama regionalni lider kada je riječ o broju izlagača na sajmu. Poređenja radi, ove godine su iz Srbije prisutna samo četiri izlagača, a iz Hrvatske pet.

Lejla Međedović iz Vanjskotrgovinske komore izjavila je da na ovogodišnjem nastupu BiH na sajmu u Kelnu ispunjava deceniju predanog rada i saradnje između kompanije, komore, institucija, stranih partnera i domaćih dizajnera na putu povratka i afirmacije industrije namještaja BiH na tržištu EU.

"Na kraju dekade možemo reći da smo u tome i uspjeli. Ukupno 40 firmi predstavilo se na štandu BiH. Jedan broj firmi razvio je vlastite strategije i izlažu samostalno na ovim i drugim svjetskim sajmovima. Nadamo se da će namještaj iz BiH i dalje imati svoju poziciju u sve turbulentnijim uvjetima na ovom konkurentnom tržištu", kazala je Međedović.

Apsolutni trend ove godine je namještaj od drveta. Takvi proizvodi upravo dominiraju i u ponudi bh. firmi.

Njemački proizvođači namještaja su protekle godine prodali manje namještaja nego 2018. godine. Prema navodima Njemačkog udruženja proizvođača namještaja, industrija namještaja u najrazvijenijoj evropskoj zemlji je poslovnu 2019. godinu završila s ukupnim obrtom u vrijednosti od 18 milijardi eura, što je 0,6 posto manje nego 2018. godine.

Razlog pada prodaje njemačkog namještaja nije u poznatom skandinavskom dizajnu niti jeftinom namještaju iz Kine. Razlog je što sve više ljudi ima manje prostora u kojem živi. Zbog toga i namještaj mora biti funkcionalan i, gledajući na cijenu, prihvatljiv za svačiji džep.