Privreda
12

BiH na dnu liste po kupovnoj moći u regionu

SRNA
Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u BiH prošle godine je iznosio 29 posto od prosjeka EU, a stvarna individualna potrošnja 37 posto, podaci su Eurostata.

Prema podacima Eurostata, od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 posto prosjeka EU, dok Crna Gora zauzima drugo mjesto sa 40 posto.

Srbija i Makedonija nalaze na nivou od 37, odnosno 36 posto evropskog prosjeka.

Od zemalja članica EU najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu 257 posto prosjeka EU, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 45 posto.

Prema podacima Eurostata, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u zemalja regiona kreće se u rasponu od 33 do 61 posto prosjeka EU.

Od zemalja u regionu, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standard kupovne moći najveća je u Hrvatskoj i iznosi 61 posto prosjeka EU, dok je najniža u BiH i Albaniji sa 37, odnosno 33 posto prosjeka EU.

BDP po stanovniku uglavnom je pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, a stvarna individualna potrošnja po stanovniku je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.