Privreda
0

BiH mora povećati izvoz na rusko tržište

Anadolija
Sa konferencije VTK BiH (Foto: Anadolija)
Sa konferencije VTK BiH (Foto: Anadolija)
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u narednom periodu će raditi na tome da se bosanskohercegovačkim kompanijama omogući bescarinska trgovina sa Rusijom, kao što je to omogućeno i kompanijama iz Srbije, kazao je danas potpredsjednik VTKBiH Nemanja Vasić na konferenciji o temi "Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija – mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje", koju su organizovali VTKBiH i ruska ambasada u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da vlasti u BiH moraju da stvaraju uslove i da otklanjaju barijere kako bi trgovina sa Rusijom bila bolja.

"Rusija je među prvih pet najvažnijih partnera naše zemlje što se tiče vanjske trgovine, uz Srbiju, Hrvatsku, Njemačku i Italiju. Jasno je da su energenti, nafta i gas ključni resursi koje uvozi BiH. A kada je u pitanju izvoz, farmaceutski proizvodi su možda jedino zavrjeđuju pažnju kada je u pitanju izvoz za Rusiju. Izvoz BiH je oko 30 miliona eura na godišnjem nivou“, kazao je Šarović.

On je istakao kako BiH treba prepoznati sektore u kojima bi izvoz mogao biti povećan. Po njegovom mišljenju, to su sektori građevine i turizma i regionalna saradnja. Šarović je poručio da bi zemlje CEFTA-e, gdje je BiH važan faktor, mogle nastupiti zajedno kad je riječ o tržištu Rusije.

Po mišljenju Nemanje Vasića, sadašnja vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Rusije je beznačajna u odnosu na mogućnosti.

"Ja se nadam da je današnji sastanak jedan novi početak gdje će se uključiti značajnije institucije BiH i Rusije da bi to podigli na viši nivo. Uvoz u BiH 128 miliona eura 2012. godine, a izvoz 28 miliona, to vam govori dovoljno o minornosti trgovinske razmjene. Mi smo u analizama uočili da su nam tursko i rusko tržište možda i najznačajniji, jer postoji ogroman prostor da se tu nešto konkretno uradi“, kazao je potpredsjednik VTKBiH.

"Naši ciljevi će biti također smanjenje administrativnih prepreka kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena. Drugi cilj je da dobijemo određene kvote za bescarinski izvoz određenih proizvoda“, izjavio je Vasić.

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Borcan Harčenko, u obraćanju medijima, kazao je kako Rusija ima razloga za zadovoljstvo, s obzirom na to da su ruske kompanije došle u BiH te da su uspješne.

"Ruske kompanije, pogotovo u energetskom sektoru, prisutne su u velikoj mjeri. Ali, imamo i prostora da dođemo do ravnoteže u smislu prisustva ruskih kompanija širom BiH, jer ruske kompanije su najviše zastupljene u Republici Srpskoj. Obje zemlje imaju puno posla u pravnoj oblasti, rješavanju dugova i obnavljanju ugovora“, rekao je Harčenko.