Privreda
2

BiH i dalje više uvozi nego što izvozi, najveći trgovinski partner naše zemlje su zemlje EU

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je u trećem kvartalu 2016. godine ostvarila izvoz od 7,1 milijardu KM što predstavlja povećanje od 3,61 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Iako smo nastavili pozitivan trend povećanja izvoza, zbog povećanja uvoza vanjskotrgovinski deficit nije smanjen.

Najviše smo izvozili u zemlje Evropske unije gdje smo izvezli robu u vrijednosti od 5,4 milijardu KM a uvezli robu u vrijednosti od 8,3 milijarde KM kao zemlje CEFTA-e (Njemačka, Italija, Slovenija, Hrvatska i Srbija). Izvezli smo najviše artikala iz agroindustrijskog sektora, mašinskih proizvoda, hemijsko-farmaceutskih proizvoda, kožnih i tekstilnih proizvoda, te mineralna goriva.

Vrijednost ostvarenog uvoza za isti period iznosi 11,8 milijardi što predstavlja povećanje od 3,59 posto.

Smanjili smo izvoz proizvoda na tržište Srbije za 2,58, a povećali smo uvoz za 6,94 posto. U Srbiju najviše izvozimo električnu energiju, koks, polukoks od kamenog uglja, toplu valjanu žicu o željeza, šipke od željeza i drvo, a najviše uvozimo kukuruz, suncokretovo ulje, naftna ulja, pivo od slada, hljeb, peciva i kolače.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Izvoz na tržište Republike Hrvatske povećan je za 4,06 posto, a uvoz za 3,20 posto. Najviše smo izvezli električnu energiju, drvo, naftna ulja, sjedala i sirovi aluminija, a uvezli naftu, šećer, pivo, čokoladu i cement.

Kada je u pitanju Turska, u trećem kvartalu smo izvezli najviše agroindustrijske proizvode, u vrijednosti od 257 miliona KM, što je manje u odnosu na prethodnu godinu za 1,41 posto. Uvoz iz Turske povećan je za 10,41 posto i većinom je riječ o proizvodima tekstilne industrije.

Saradnja s Rusijom je nastavljena, ali i dalje više uvozimo s njihovog tržišta nego što izvozimo. Na rusko tržište najviše smo izvezli lijekove, zatim jabuke, kruške i dunje te obuću i obućarske artikle i dijelove za motorna vozila.