|

BiH 2019. izvezla oružje i municiju u vrijednosti od 213 miliona KM

BiH 2019. izvezla oružje i municiju u vrijednosti od 213 miliona KM
377
S
SRNA
15.2.2020. u 14:56
90
komentara
377

dijeljenja
BiH 2019. izvezla oružje i municiju u vrijednosti od 213 miliona KM Ilustracija: Shutterstock
Izvoz namjenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona KM, što je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.
Prema njenim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju - 33,89 posto, Egipat 27,10 posto, Afganistan 5,73 posto, Tursku 4,54 posto, te u Maroko 3,95 posto i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

"Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno", istakla je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njenim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

"Bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može se učiniti nosiocem ekonomskog razvoja bez obzira na njen potencijal", zaključila je direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore Ognjenka Lalović.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...