Energetska tranzicija
122

BH Telecom širom zemlje gradi solarne elektrane, u upotrebi već od ove godine

B. R.
Sjedište BH Telecoma u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sjedište BH Telecoma u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
I kompanija BH Telecom provodi energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije. Već su započeli s aktivnostima za izgradnju solarnih elektrana na više lokacija.
Jedna od tih lokacija je Mostar u kojem će njihov tehnološki centar dobiti, kako su istakli, značajan fotonaponski sistem. Potvrdili su navode da će njihovih 30 baznih stanica širom zemlje, kao i ostale njihove građevine pogodne za to, dobiti ovaj sistem.

"BH Telecom je pokrenuo postupak nabavke fotonaponskih sistema za 30 baznih stanica kao proširenje postojećih sistema napajanja baznih stanica (hibridno napajanje) za pokrivanje elektroenergetskih potreba baznih stanica. Nakon uspješne realizacije ovog projekta te nakon perioda praćenja proizvodnje i potrošnje solarne energije, planiramo nastaviti sa širenjem alternativnih izvora napajanja i za ostale pogodne lokacije", obrazložili su.

Troškovi i rok izgradnje

Na pitanje koliko će koštati izgradnja solarnih elektrana za bazne stanice, odgovorili su da istražuju tržište te su napomenuli da su cijene opreme i izgradnje promjenjive. Naglasili su da će ta cijena biti poznata nakon što im se dostavi konačna ponuda, odnosno nakon ugovorenog iznosa. Ukazali su kada bi trebala započeti i kada bi trebala biti okončana izgradnja solarnih elektrana za bazne stanice.

"Implementacija fotonaponskih sistema na 30 lokacija baznih stanica je planirana da se okonča u ovoj godini i vremenski najviše ovisi o periodu isporuke opreme, ishodovanju odgovarajućih saglasnosti i dozvola, a manje o samim radovima na lokacijama", naveli su u BH Telecomu.

Šta će dobiti solarnim elektranama

Također smo ih pitali zašto su se odlučili za izgradnju solarnih elektrana za bazne stanice.

"Bosna i Hercegovina je, prihvatajući direktive Evropske unije, preuzela obavezu da poveća proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i time doprinese smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. U skladu s tim, BH Telecomova strategija uključuje više paralelnih projekata za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije ugljendioksida (CO2), a jedna od inicijativa je korištenje solarne energije za nadomještanje potreba za strujom iz niskonaponske distributivne mreže", istakli su.

Osim toga, kako su odgovorili, smanjenje ugljičnog otiska BH Telecoma ogleda se u konsolidaciji serverskih kapaciteta, adaptivnim upravljanjem snage u mobilnoj mreži te projektima razvoja mreže e-punionica za kompanijine kapacitete. Podsjetili su da je energetska tranzicija i u svrhu smanjenja operativnih troškova poslovanja.

Kako su naglasili, strujom proizvedenom u solarnim elektranama će se u ovoj fazi zadovoljavati manji dio potreba, ali da to nije zanemarivo. Poručili su da bi se značajno olakšalo i unaprijedili uslovi poslovanja kada bi različiti nivoi vlasti ujednačili zakonske uslove za izgradnju solarnih elektrana.