Privreda
5

Bh. preduzetnici optužuju političare zbog suspenzije sredstava

SRNA
Udruženja malih i srednjih preduzeća u BiH apelovala su na Delegaciju EU u BiH da ne zatvara mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU za podršku privrednom rastu u BiH za sektor malih i srednjih poduzeća i turizma.

Preduzetnici su zatražili od predstavnika EU u BiH da pristup ovim sredstvima ostave otvorenim i pokušaju da razmotre druge modele za dotok sredstava do istinskih mogućih korisnika u BiH.

"Pošto sa ovim političkom modelom i političarima nikada nećemo ući u EU, ostaje jedina mogućnost da EU preuzme inicijativu i nađe načina da uđe u BiH. Građani BiH će se, u suprotnom, zbog normalnijih uslova života, odseliti u zemlje članice EU", upozoravaju preduzetnici.

Oni ističu da je tačno da uslovi za ovu vrstu podrške nisu ispunjeni, ali da je potreban jasan politički dogovor u vezi sa odobravanjem relevantnih projektnih izvještaja i usaglašavanje modela za realizaciju projekata, što nemaju.

U saopštenju se dodaje da je povlačenje sredstava jasno upozorenje svima onima koji ne rade svoj posao, a za šta su više nego dobro plaćeni da se ozbiljno okrenu problemu svoje svrsishodnosti.

Podsjeća se da je u junu obustavljeno pet miliona eura za projekte poljoprivrede i ruralnog razvoja, a sada u julu mogući je gubitak još 4,5 miliona eura za podršku razvoja malog i srednjeg preduzetništva i turizma.

"Ovo je prvenstveno ekonomsko i političko pitanje koje nije samo sa jedne strane dobra volja EU da pomogne privredi BiH nego i, sa druge strane, pitanje sposobnosti i znanja domaćih resursa da prihvate i realizuju transparentno tu pomoć", ističu preduzetnici.

Postavlja se pitanje, kažu preduzetnici, kome to u BiH ne odgovara pomoć EU i kojoj političkoj opciji u BiH pripadaju kadrovi koji rade na realizaciji ovih projekata.

Poznato je da model korištenja sredstava iz fondova EU zahtjeva strogu kontrolu korištenja tih sredstava, kao i efekata koje će rezultirati jer EU mora odgovarati svojim građanima za utrošena sredstva koja izdvajaju poreski obveznici država članica EU.

EU suspendovala je prošle sedmice 4,5 miliona eura za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima na realizaciji projekata.