"imm 2023"
41

Bh. kompanije izlažu na međunarodnom sajmu namještaja u Njemačkoj

B. R.
Međunarodni sajam namještaja "imm 2023" (Foto: VTK BiH)
Međunarodni sajam namještaja "imm 2023" (Foto: VTK BiH)
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herceogvine (VTK BiH) organizovala je predstavljanje domaćih kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera "imm 2023 - Spring Edition" koji se od 4. do 7. juna održava u Kelnu.

Kako su saopćili iz VTK BiH, predstavljanje je organizovano u okviru projekta "COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery" kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.

Na štandu Bosne i Hercegovine svoje proizvode predstavlja sedam kompanija - AS Nostro Tešanj, Malak Janj Donji Vakuf, Ramex Kladanj, Roccaforte Vitez, Quantum Sarajevo, Senex Čelić i Smarvet Ključ.

Međunarodni sajam namještaja
Međunarodni sajam namještaja "imm 2023" (Foto: VTK BiH)

"Sajam 'imm' je najznačajniji promotivni događaj za bh. izvoznike namještaja u Njemačku i EU, pa je interes naših kompanija za nastup i dalje daleko veći nego za druge slične manifestacije. Utjecaj izlaganja u Kelnu na izvoz pojedinačnih firmi je značajan. U prosjeku trećina godišnjeg izvoza firmi, koje izlažu na ovom sajmu, rezultat je njihovih kontakata ostvarenih tokom izlaganja", istakla je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK BiH Lejla Međedović.

Nastup na "imm 2023 - Spring Edition" je 11. predstavljanje kompanija iz drvne industrije Bosne i Hercegovine na ovom sajmu. Kontinuitet izlaganja prekinut je otkazivanjem sajma tokom pandemije koronavirusa.

Tokom 11 godina izlaganja u Kelnu, VTK BiH je u okviru nacionalnog štanda podržala 83 nastupa firmi, od toga 43 različite kompanije iz 30 gradova u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sajam namještaja
Međunarodni sajam namještaja "imm 2023" (Foto: VTK BiH)

Promocija izvoza, odnosno podrška bh. kompanijama iz metalnog i drvnog sektora u digitalizaciji i internacionalizaciji, kako bi povećale svoju konkurentnost na inozemnom tržištu jedna je od ključnih aktivnosti VTK BiH tokom trajanja projekta "EU4BusinessRecovery".

"COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery" je projekat EU kojim se pruža podrška Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije. Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju EU (13 miliona eura) i Njemačka (700.000 eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, saopćili su iz VTK BiH.