Veliki potencijal
280

Bh. firme na sajmu u Americi predstavile municiju i naoružanje, očekuju milionske ugovore

A. D.
Foto: Vlada FBIH
Foto: Vlada FBIH
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, s delegacijom kompanija namjenske industrije, danas posjetio najveći svjetski sajam namjenske industrije "Shot Show 2020" koji se održava u saveznoj američkoj državi Nevadi.

Pored privatnih firmi iz Federacije BiH, na ovom sajmu učestvuju i firme u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (UNIS GINEX d.d. Goražde, Igman d.d. Konjic, Pretis d.d. Vogošća).

Foto: Vlada FBIH
Foto: Vlada FBIH

Održani su i brojni sastanci s delegacijama drugih zemalja i razgovarano je o potencijalnim zajedničkim projektima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U kratkoj izjavi za Klix.ba ministar Džindić je kazao da su naše kompanije predstavile svoje proizvode. Posebnu pažnju su izazvali meci iz Igmana Konjic, cal. 12.7 x 108 mm te cal. 5.56 x 45 mm. Među bh. proizvodima su i projektili dugog dometa proizvedeni u Pretisu, proizvodne kapisle iz Ginexa.

Foto: Vlada FBIH
Foto: Vlada FBIH

"Slijedi nam nastavak pregovora za ugovore s američkim kompanijama za Pretis, Igman i Ginex. U ovoj godini očekujemo potpisivanje ugovora vrijednih nekoliko stotina milona dolara", kazao je Džindić za Klix.ba.