Privreda
0

Bezdrob: Ako osiguramo tržište uposlit ćemo još ljudi u Tvornicu opeke

FENA
Potpisivanjem ugovora o koncesiji Privredno društvo “Tvornica opeke” d.o.o. Sarajevo steklo je pravo na 12-godišnju eksploataciju i korištenje opekarske gline iz ležišta “Rapailo” na području općine Ilidža.

"Naši kapaciteti mogu biti i veći, ali prilagodili smo se tržištu i trenutna proizvodnja je negdje oko 60 miliona jedinica na godišnjem nivou. S koncesijom na 12 godina osiguravamo osnovnu sirovinu za proizvodnju, što je od presudne važnosti za naš daljnji rad", kazala je za Agenciju Fenu direktorica Privrednog društva “Tvornica opeke” Sandra Bezdrob.

U toj tvornici radi 75 zaposlenika, a tu je i značajan broj kooperanata iz regiona koji učestvuju u cijelom procesu u vezi s prodajom, prijevozom i drugim uslugama.

"Ukoliko nastavimo daljnje širenje i budemo imali osiguranu sirovinu i tržište to će svakako otvoriti mogućnosti za upošljavanje novih ljudi", dodala je Bezdrob.

Tvornica opeke se nalazi u Rakovici, općina Ilidža, i u sastavu Nexe Grupe djeluje od 2004. godine.

"Proizvodnja opeke na tom mjestu postojala je i prije, a ulaskom Nexe grupe na ovo tržište i akvizicijom GP Puta nastala je Tvornica opeke i 2005. obnovljena je kompletna infrastruktura, značajan dio investiran i pokrenuta proizvodnja. Naš je cilj da budemo proizvođač broj jedan u široj regiji, a naši proizvodi se prodaju ne samo u BiH već i u Dalmaciji i Crnoj Gori", istakla je Bezdrob.

Kao najizraženiji problem u poslovanju Bezdrob navodi neuređeno tržište te ističe da treba biti više razumijevanja za proizvodnju, s obzirom na to da stvara novu vrijednost.

Direktorica Privrednog društva “Tvornica opeke” Sandra Bezdrob u petak je s ministrom privrede KS-a Emirom Hrenovicom potpisala ugovor o koncesiji za eksploataciju opekarske gline u ležištu "Rapailo".