|

Bez pompe ukinuta najduža komercijalna linija na svijetu

Bez pompe ukinuta najduža komercijalna linija na svijetu
0
Klix.ba
25.11.2013. u 21:18
61
komentara
0

dijeljenja
Bez pompe ukinuta najduža komercijalna linija na svijetu
Najduža aviolinija na svijetu, ona od Singapura do New Yorka, ukinuta je danas nakon što je posljednji avion Singapore Airlinesa završio svoj skoro 19 sati dug let.
Slijetanjem Airbusa A340-500 na aerodrom Changi završen je uspješan devetogodišnji poduhvat u oblasti komercijalnih letova.

Putnicima su podijeljeni hrana i napici, kao i pokloni i certifikati, a sve je prošlo bez velike pompe.

Analitičari tvrde da je ova aviolinija poskupljenjem goriva postala ekonomski neodrživa, a aviokompanija se trudila da liniju održi profitabilnom sa sto putnika koji su uglavnom bili direktori. Međutim, to je smanjenjem troškova kompanija za letove nakon finansijske krize postalo veoma teško.

Vijest o prekidu letova na ovoj avioliniji objavljena je još prije godinu, a danas se to i dogodilo.

SIA je prethodno pet aviona Airbus A340-500 zamijenila većim, ali ekonomičnijim modelima A380 superjumbo, koji nisu namijenjeni za tolike udaljenosti. Jedno od 100 sjedišta u biznis klasi koštalo je 11.180 dolara, a omogućavalo je udobnost i uštedu vremena koje bi se inače izgubilo na zaustavljanja ili presjedanja.

Ukidanjem ove linije titulu najduže preuzela je kompanija Qantas, koja prevozi putnike od Sydneya do Dallasa za 15 sati i 20 minuta.

SIA za New York sada ide sa zaustavljanjem u Frankfurtu.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...