Egzistencijalni problemi
264

Bevanda o poskupljenjima: Može se razgovarati o ukidanju ili smanjenju akciza

SRNA
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ) izjavio je da se ne može ostati slijep na rast cijena, da se može razgovarati i o ukidanju ili smanjenju akciza, ali da se moraju poštovati zakoni i vidjeti šta to znači.

"Mogu indirektni porezi porasti na 100 posto, ali nijedna marka neće završiti na nivou Bosne i Hercegovine", poručio je Bevanda.

Hoće li doći do smanjenja PDV-a i akciza zbog rasta cijena, Bevanda je rekao da "sve može, samo treba izračunati šta to znači" i da u konačnici treba biti utvrđeno šta će to značiti za budžete na nižim nivoima i servisiranje obaveza.

"Ne možemo reći da je, što se cijena tiče, sve bajno i sjajno i da ne treba ništa, ali na fiskalnom vijeću se određuje iznos sredstava sa računa indirektnih poreza za finansiranje države, a sve ostalo ide entitetima, kantonima i opštinama", napomenuo je Bevanda.

Istakao je da Zakonom o fiskalnom vijeću propisano da se do 30. marta mora usvojiti Globalni fiskalni okvir, granicu u kojoj se mora kretati, a da do tada niži nivoi vlasti ne smiju donositi budžete.

Podsjetio je da konstantno rastu prihodi od indirektnih poreza i da u svemu tome ima i odgovornosti preduzetnika koji sve urednije izvršavaju svoje obaveze, kao i da ima discipline i u samoj naplati javnih prihoda.

Bevanda smatra da zakon ne bi trebalo da se primjenjuje selektivno i da sve zakone treba jednako poštovati.

Prema njegovima riječima, zastrašujuća mu je polugodišnja kakofonija oko Centralne izborne komisije (CIK), a istovremeno je nikakva reakcija da su svi prekršili državni Zakon o fiskalnom vijeću.