Kupili ih za 15,5 miliona
19

BBI Real Estate još ne zna šta će s nekretninama Feroelektra

M. P.
Za nekretnine bila zainteresovana tri kupca (Foto: T. S./Klix.ba)
Za nekretnine bila zainteresovana tri kupca (Foto: T. S./Klix.ba)
Nekretnine Feroelektra - poslovnu zgradu u Titovoj ulici i građevinsko zemljište u Halilovićima u Sarajevu kupila je kompanija BBI Real Estate d.o.o. za nekretnine na prvoj javnoj prodaji, koja je bila određena zaključkom Općinskog suda u Sarajevu u sudskom izvršnom postupku.

Kako bi došli u posjed nekretnina, kako je za Klix.ba kazao Mirsad Junuzović, v. d. direktora BBI Real Estatea, potrebno je da se cijeli postupak formalno-pravno zaokruži.

"Nakon toga će Nadzorni odbor našeg Društva donijeti odluku o tome šta će biti daljnji planovi s nekretninama koje smo kupili. Ročištu za javno nadmetanje mogla je pristupiti svaka zainteresovana osoba koja je uplatila zakonom propisan depozit od 10.000 KM, utvrđen Zaključkom Općinskog suda u Sarajevu. Procjenu vrijednosti predmetnih nekretnina je izvršio ovlašteni sudski vještak i ta procjena je služila kao osnov Sudu za utvrđivanje početne, tj. minimalne cijene, ispod koje se ne može izvršiti prodaja na prvoj javnoj prodaji. To je, prema Zakonu o izvršnom postupku, 50 posto vrijednosti koju je utvrdio ovlašteni sudski vještak", pojasnio nam je Junuzović.

Na prvoj javnoj prodaji, kaže, pojavile su se samo tri zainteresovane osobe kao potencijalni kupci, a koje nisu bile spremne ponuditi cijenu za ove nekretnine iznad one koju je ponudila kompanija BBI Real Estate, čime je ova kompanija proglašena najuspješnijim ponuđačem.

"Cijena koju smo ponudili je tržišna cijena predmetnih nekretnina s obzirom na to da niko drugi nije bio spreman ponuditi više. U slučaju da prodaja u prvom javnom nadmetanju nije bila uspješna, Sud bi odredio ročište za drugo javno nadmetanje, na kojem bi kao početna vrijednost, to jeste minimalna cijena za prodaju nekretnina, bila cijena u iznosu od 30 posto vrijednosti koju je utvrdio ovlašteni sudski vještak. U ovom sudskom izvršnom postupku nije postignuta viša cijena od one koju je ponudila naša kompanija", istakao je Junuzović.

Sud je, dodao je, utvrdio rok za plaćanje cijene koja se polaže na račun Suda u roku od 30 dana od dana javne prodaje.

"Daljnji planovi s kupljenim nekretninama ovise o odluci Nadzornog odbora društva. Naša kompanija će, u skladu sa svojom praksom profesionalnog poslovanja, obaviti sve potrebne i zakonom predviđene radnje prije realizacije poslovnih planova koje utvrdi NO društva", zaključio je Junuzović.

Podsjetimo da je kompanija BBI Real Estate nekretnine Feroelektra platila oko 15,5 miliona KM, a da je početna cijena bila oko 31 milion KM.