Privreda
4

BBI i IDB obnavljaju četiri poplavljene škole u Maglaju

Klix.ba
Islamska razvojna banka (IDB) u saradnji sa BBI bankom investirat će 100 hiljada američkih dolara (176.921,90 KM) za obnovu četiri škole u Maglaju.

Radi se o Prvoj osnovnoj školi, Osnovnoj školi Maglaj, gimnaziji "Edhem Mulabdić" i Mješovitoj srednjoj školi, koje su stradale tokom velikih majskih poplava.

U implementaciji projekta zajedno sa BBI bankom učestvuje i Trust Fund, inače predstavnik Organizacije islamske kooperacije (OIC) u BiH.

Sredstva će biti iskorištena za obnavljanje krovova, rekonstrukciju centralnog grijanja, obnovu uništenih podova u učionicama, kupovinu školskog namještaja i nabavku neophodnih tehničkih mašina.

"Mješovita srednja škola Maglaj egzistira duže od 60 godina i u tom periodu je iznjedrila više od 20.000 obrazovanih kadrova. Ove godine školu pohađa 660 učenika raspoređenih u 29 odjeljenja. U sklopu škole imamo pet tehničkih i šest stručnih škola. Ovdje posebno želimo istaći i odjeljenje djece sa posebnim potrebama koji se obrazuju za zanimanje polukvalifikovani knjigovezac. Također u našoj školi se obrazuju odrasli kroz programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovavanja. U majskim poplavama naša škola pretrpjela je najveće štete. Zgrada u kojoj se realizuje nastava potpuno je oštećena, a u dijelu gdje se izvodi praktična nastava uništene su mašine za metalsku obradu drveta, mašine za krojače, ispitni pultovi za elektro struku, kompletan inventar za frizersku struku, te veliki dio alata i materijala. Zahvalni smo IDB-u i BBI banci na ovim sredstvima čija će realizacija umnogome poboljšati uslove za rad. Djeca će dobiti priliku da praktičnu nastavu obavljaju u znatno toplijim radionicama. Također, poboljšat ćemo kvalitet nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, jer do sada nismo imali dvoranu za ovu svrhu", izjavio je Ermin Tanković, direktor Mješovite srednje škole Maglaj.

Islamska razvojna banka (IDB), koja je većinski osnivač BBI banke, do sada je kroz različite projekte, uložila više od 50 miliona američkih dolara (88.460.950,KM). IDB je osim investicija u Banku i BBI Real estate implementirao 72 projekta u BiH u vrijedosti 37.25 miliona američkih dolara (65.903.407,75 KM), saopćeno je iz BBI banke.