BBI: Devet i po miliona za privredu Općine Novi Grad

Klix.ba
27.11.2015. u 12:12
255
18
BBI: Devet i po miliona za privredu Općine Novi Grad
255
BBI: Devet i po miliona za privredu Općine Novi Grad
Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo plasirala je devet i po miliona KM u privredu ove općine.
Sredstva su plasirana od decembra 2012. do septembra 2015. godine po veoma povoljnim uslovima sa profitnim stopama od 0,99% do 3,49%.

Priliku da privrednici dobiju ovako povoljna sredstva omogućila je Općina Novi Grad Sarajevo koja je subvencionirala dio profitne stope od četiri posto. U ovom periodu u općini Novi Grad zaposlene su 3.482 osobe. Zvanični podaci JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo pokazali su da je Općina Novi Grad zabilježila rast zaposlenosti od 14,5 posto.

BBI banka i Općina Novi Grad pokrenule su realizaciju finansijske linije Novi Grad kao jednu od mjera podsticaja privredi. Projekat podrške privredi Novog Grada olakšao je poslovanje privrednim subjektima i pomogao u očuvanju radnih mjesta. Finansiranjem putem BBI banke obuhvaćeno je šezdesetak kompanija koje su kroz ovaj projekat zadržale i uposlile novih 200 radnika.

"Ovaj program koji je inicirala Općina Novi Grad je inovativan i veoma koristan za privrednike, jer sa relativno malim sredstvima obezbjeđuje vrlo značajno pojeftinjenje finansiranja koja koriste firme, te povećava njihovu konkurentnost, a pritom pomaže zadržavanje i povećanje broja zaposlenih", izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Kako bi pomogli građanima sa inovativnim idejama te podstakli razvoj poduzetništva Općina Novi Grad i BBI banka su u 2015. godini potpisali ugovor o formiranju linije za finansiranje start-up preduzeća.

Riječ je o posebno kreiranoj finansijskoj liniji za poduzetnike koji tek pokreću biznis, a kojima je otežan pristup finansiranjima jer nemaju kreditnu historiju niti kolateral. Na ovaj način onima koji imaju dobre poslovne ideje i žele da se bave biznisom, a ne mogu da dođu do sredstava, omogućeno je da dođu do tzv. start-up malih finansiranja. Minimalni iznos finansiranja je 2.000 KM, a maksimalni 20.000 KM.

BBI banka koja je prepoznata po svojoj društvenoj odgovornosti kroz različite aktivnosti kao što su stipendiranje djece bez jednog ili oba roditelja i organiziranje međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, i kroz saradnju sa Općinom Novi Grad nastoji pomoći privrednicima da prošire kapacitete i povećaju zaposlenost.


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: