Dobre vijesti
716

Avion Ryanaira prvi put ikada sletio u Sarajevo, kreću direktni letovi prema pet destinacija

V. K.
Prvi avion Ryanaira koji je sletio u Sarajevo (Foto: Instagram/Jasmin.lokmic)
Prvi avion Ryanaira koji je sletio u Sarajevo (Foto: Instagram/Jasmin.lokmic)
Prvi avion aviokompanije Ryanair na liniji Geteborg - Sarajevo sletio je jutros na Međunarodni aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čime je i u praksi započela saradnja između ove kompanije i sarajevskog aerodroma.
Kao što je i najavljeno u novembru 2023. godine, Ryanair će od aprila uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva i to za Geteborg, Milano, Memingen, London te Brisel.

Prema planu, iz odnosno za Sarajevo će se obavljati preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Povodom prvog leta nešto kasnije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu bit će upriličena i konferencija za medije povodom prvog leta.

Glavni komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness za Klix.ba je ranije govorio o tome šta je kompaniju najviše privuklo kada je riječ o poslovanju sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu.

"Nemamo interes za kratkoročne ugovore i dogovore. Pet aviolinija je samo početak. Na sastancima koje sam imao s ministrima, premijerom i rukovodstvom aerodroma, rekao sam da je Ryanair tu zbog rasta. Želimo da bilježimo rast u narednih pet do deset godina. Želimo do 2034. godine imati rast do 300 miliona putnika i pitanje koje sam postavio vladi i zvaničnicima aerodroma ovdje jeste i to koliko oni žele biti dio tog kapaciteta. Želimo da rastemo u Sarajevu, ali ono što morate imati u vidu jeste veoma konkurento tržište u ovom trenutku", rekao je McGuiness.

Kada je riječ o zapošljavanju kadrova u Bosni i Hercegovini, direktor je rekao kako će to ovisiti o tome da li će kompanija u budućnosti imati svoju bazu. Ipak, do tada, od Ryanairovog prisustva indirektnu korist će imati brojni građani.

"Nećemo u početku imati bazu ovdje. Kada uspostavimo bazu, onda ćemo direktno zapošljavati tehničare, pilote, stjuardese. Nismo trenutno u toj fazi, ali radit ćemo na tome", poručio je McGuinness.