Plan za 2018.
313

Autoceste FBiH ove godine žele početi gradnju novih 190 kilometara autocesta i brzih cesta

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ako je suditi prema Planu poslovanja za 2018. godinu, Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine žele do 31. decembra započeti gradnju dionica ukupne dužine oko 190 kilometara.

podsjećamo, Vlada Federacije BiH dala je na nedavnoj sjednici saglasnost za Plan poslovanja JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za 2018. godinu.

Kako je rečeno ranije, glavni ciljevi Autocesta su pokretanje novih pripremnih aktivnosti na izgradnji Koridora 5C i brzih cesta u Federaciji BiH, povećanje kreditne sposobnosti Autocesta za osiguranje dodatnih izvora finansiranja, te optimizacija trase i smanjenje troškova izgradnje autoceste.

Ono što je najzanimljivije našoj javnosti jeste nastavak gradnje dionica modernih saobraćajnica. Ukoliko je vjerovati namjerama preduzeća, do kraja godine bi se trebalo početi s radom na osam dionica autoceste na koridoru 5C, prvi radovi na autocesti Tuzla - Žepče, tri dionice brzih cesta i još jedan dio Sarajevske zaobilaznice.

Čest uslov za idealan početak radova u dokumentu Plana ističu se tenderi, odnosno njihovo pravovremeno okončanje. Iz prakse je poznato kako je to rijetko kada zaista slučaj.

Koridor 5C

Prvenstveno, dionica Počitelj - Zvirovići, koja godinama čeka na početak radova s obzirom da je 100 miliona eura davno osigurano (EIB), mogla bi do kraja godine vidjeti prve bagere. Riječ je o 11 kilometara hercegovačkog autoputa koji uključuje jedan od najimpresivnijih građevina u ovom kraju Evrope - most "Počitelj" dugačak 945 metara, a visok oko 100 metara. Projektovana je u potpunosti, eksproprijacija je također privedena kraju.

Dionica između tunela Vraca i tunela Pečuj manja je od četiri kilometra, a početak radova bi se trebao desiti na proljeće. Vrijednost radova je oko 113 miliona konvertibilnih maraka (50 miliona eura - EBRD). projektovanje je okončano,a eksproprijacija je na 99 posto. Dionica Treća dionica, Počitelj - Buna, dugačka je 7,2 kilometara i koštat će 63 miliona KM (novac osiguran kod EIB-a). projektovanje je također okončano, dok je eksproprijacija na oko 93 posto. Početak gradnje je planiran za proljeće.

Ponirak - Vraca je manja dionica od 2,6 kilometara, ali definitivno jedna od najskupljih s obzirom da košta 160 miliona KM. (50 miliona eura osigurano kod EIB-a). Početak radova se očekuje na ljeto s obzirom da je projekat gotov, a da je eksproprijacija na oko 93 posto.

Vranduk - Ponirak koštat će oko 100 miliona KM (49 miliona eura osigurao OFID) i prva je dionica na koju nailazimo, a čiji projekat nije završen. Također, eksproprijacija je na oko 74 posto. Prvi radovi na 5,3 kilometra se očekuju nakon augusta 2018. Nemila - Vranduk nadovezuje se na prethodnu dionicu i dugačka je sličnih 5,7 kilometara. Vrijednost je oko 70 miliona KM (novac osigurala KFAED). projektovanje je na 70 posto dok eksproprijacija nije ni započeta. Autoceste FBiH se nadaju da će gradnja početi na jesen.

Tunel Kvanj - Buna košta 200 miliona eura (novac osigurao EIB), projektovanje je na oko 50 posto dok je plan početka probijanja smješten pred kraj 2018. godine. Dionica od Tarčina do Ivana dugačka je 6,8 kilometara i košta oko 200 miliona KM (novac osigurali EBRD i EIB), projektovanje je gotovo okončano, kao i eksproprijacija, a radovi bi trebali početi krajem 2018.

Sarajevska zaobilaznica još uvijek nema kvalitetan priključak sa brzom cestom Ilidža - Blažuj i to će se, prema posljednjim prognozama, ove godine početi mijenjati. Vlastitim novcem Autoceste FBiH će početi graditi LOT 3B na dionici Vlakovo - Mostarsko raskršće. projektovanje je završeno, eksproprijacija je pri kraju, a prvi radovi će početi na proljeće. Košta 21 milion KM.

Autoput Žepče - Tuzla

Projektovanje ove dugo sanjane autoceste je u potpunosti okončano, dok je eksproprijacija nepostojeća. Ipak, iz Autocesta FBiH su ubijeđeni da će, ako sve bude uredu, sa gradnjom početi krajem 2018. godine. Cijena je 60 miliona KM,a novac bi trebao biti osiguran od javnih preduzeća.

Brze ceste

Brza cesta Lažva - Nević Polje (LOT 1, Vitez - Nević Polje) dugačka 5,4 km koštat će oko 89 miliona KM (novac osiguran od klirinškg duga), a radovi su najavljeni za septembar 2018. Projektovanje je na oko 65 posto, dok eksproprijacija nije počela. BC Prača - Goražde dugačka 13,7 kilometara koštat će 70 miliona KM (sredstva će biti osigurana od javnih preduzeća) i prvi bageri bi mogli izaći na teren u julu. projektovanje je završeno, ali ne i eksproprijacija.

Brza cesta Mostar - Široki Brijeg dugačka je 66 kilometara i Vlada FBiH u nju planira uložiti 15 miliona KM novcem od javnih preduzeća. Projektovanje je na oko 10 posto, eksproprijacija je na nuli, dok je početak radova smješten optimistično do kraja 2018. godine.

Podsjećamo, trenutni radovi na autocestama u FBiH izvode se na poddionici Klopče - Donja Gračanica, poddionici Drivuša - Klopče i druga faza radova na dionici Svilaj - Odžak.

Plan za 2018. godinu koji uključuje druge bitne aspekte kao što je projekcija prihoda i rashoda, projekcija izvora finansiranja i otplate kredita možete pogledati ovdje.