Strateški savez
44

Atlantic i Adris stvaraju veliki konzorcij za Agrokor, prvi cilj Jamnica i Ledo

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Atlantic i Adris zainteresovani su za zajednički ulazak u Agrokor, a ovu informaciju potvrdili su Jutarnjem listu izvori bliski vrhu hrvatskih kompanija.

Još nije moguće dobiti više detalja o konkretnim namjerama Atlantica i Adrisa, ali jasno je kako je već i sama vijest zasigurno jedna od najvažnijih poslovnih priča u savremenoj historiji hrvatskog biznisa.

Jutarnji, nadalje, saznaje da Atlantic i Adris pozivaju da im se u konzorciju koji bi preuzeo dijelove poslovanja Agrokora pridruže i druge hrvatske kompanije. Pozivnicu će sigurno dobiti hrvatski penzioni fondovi, ali i drugi velikani hrvatske prehrambene industrije. Drugim riječima, pozivnicu će sigurno dobiti i Podravka.

Osim pojedinačnih poslovnih interesa zajednički interesi Atlantica i Adrisa jeste da značajni dijelovi koncerna Agrokor ostanu u dominantnom hrvatskom vlasništvu.

Kao glavne mete za preuzimanje Atlantic i Adris u startu su odredili Jamnicu i(ili) Ledo, ali nisu isključeni ni drugi pojedinačni ciljevi kao niti cjeloviti segmenti koncerna Agrokor.

Kako piše Jutarnji, ovo je prvi primjer stvaranja saveza domaćih kompanija ovakvog razmjera radi zajdničke akvizicije te će biti izuzetno uzbudljivo pratiti proces struktuiranja novog konzorcija i njegove buduće ponude za kupovinu dijelova sistema Agrokor.

Očekuje se da će odluka o hitnoj prodaji dijelova vrlo vrijedne imovine Agrokora biti donesena uskoro s obzirom na nezavidno finansijsko stanje poslovnog imperija Ivice Todorića.

"S obzirom na to da velike maloprodajne radnje iz sistema Agrokor (Konzum, Tisak) imaju poprilično loše rezultate u sedam mjeseci, odnosno negativnu zaradu (EBITDA) od -27 odnosno -37 miliona kuna, vjerovnici će puno lakše prodati po atraktivnijim valuacijama kompanije iz Agrokorove grupe Prehrana, a koja ipak redom bilježi solidne rezultate. Jamnica je tako u sedam mjeseci osigurala EBITDA od 194 miliona kuna ili 23 posto, a Ledo 157 miliona kuna ili 24 posto", piše Jutarnji.

I Atlantic i Adris finansijski su stabilne kompanije, ali je važno i to što će kao domaći konzorcij biti puno više fokusirane na konsolidovanje i razvoj poslovanja dijelova Agrokora u Hrvatskoj i regiji nego mogući strani igrači.