Za tri miliona KM
204

AS Group preko novoosnovane kompanije kupuje postrojenja Agrokomerca

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija AS Group bi putem svoje novoosnovane firme AC Food d.d. Velika Kladuša mogla postati vlasnik većeg dijela postrojenja velikokladuškog Agrokomerca, povrđeno je za Klix.ba iz Uprave Agrokomerca.

Općinski sud u Velikoj Kladuši je 28. februara donio odluku o prodaji nekoliko nekretnina dioničkog društva Agrokomerc najpovoljnijem ponuđaču, odnosno firmi AC Food d.d. Velika Kladuša, za iznos od 3,05 miliona KM.

"Putem suda je išla prodaja tvornice stočne hrane, pržionica kafe i prodaja voća i povrća na parceli od 84 dunuma, a kompanija AC Food je dala najbolju ponudu. Ukoliko uplata bude do 28. marta, onda je to završena stvar", kazao je za Klix.ba, Ermin Mujić, direktor Agrokomerca.

Mujić ističe da su se na sudsku prodaju javile dvije kompanije te da je novoosnovana kompanija AC Food d.d. Velika Kladuša ponudila najbolju cijenu.

"Na prodajama putem suda, na prvom ročištu se ne može prodati nekretnina ispod 50 posto vrijednosti, na drugom ispod 30 posto, dok je treće ročište slobodna pogodba. Dakle, na svakom ročištu cijena nekretnine se umanjuje za određeni iznos. S obzirom na to da nam je ova firma već na prvom ročištu ponudila 50 posto u odnosu na procijenjenu vrijednost, sud je to uvažio i zadovoljni smo", rekao je Mujić.

Kako dalje objašnjava, prodaja postrojenja Agrokomerca vrši se u fazama, a posljednje ročište na Općinskom sudu u Velikoj Kladuši predstavlja tek prvu fazu. Napominje i da ukoliko firma AC Food d.d. Velika Kladuša ne uplati sredstva do 28. marta, prodaja se poništava i stvar kreće ispočetka.

Inače, ogromni kompleks na 270 dunuma u naselju Polje u Velikoj Kladuši podijeljen je u tri cjeline.

Prvu čine tvornice stočne hrane, pržionica kafe i prodaja voća i povrća, koju bi trebao kupiti AS Group. Drugi dio predstavlja mesna industrija i hladnjače koje su potpora mesnoj industriji, kao i fabrike za proizvodnju supa, majoneza, kečapa i začina. Treću cjelinu sačinjavaju tvornice za proizvodnju biskvita, čokolade i kakaa.

Podsjećamo, proces prodaje imovine Agrokomerca procijenjen na 25 miliona KM traje već duži vremenski period, a u posljednje vrijeme spominjano je nekoliko potencijalnih investitora koji su bili zainteresirani za kupovinu nekadašnjeg velikokladuškog giganta prehrambene industrije.

Krajem februara prošle godine kao najbolji ponuđač na usmenoj prodaji pred Sudom u Velikoj Kladuši bila je firma Ein Natural, vlasnika Nihada Imamovića, koja je za imovinu Agrokomerca ponudila 12 miliona KM. Drugi najbolji ponuđač bila je firma Silsila, vlasnika Mustafe Gadže, sa 5,5 miliona KM, dok je Razvojna banka FBiH sa 2,2 miliona KM bila treći najbolji ponuđač.

Nekoliko dana prije nego je trebalo da uplati ponuđeni novac Imamović je odustao, zbog navodnih telefonskih prijetnji njegovoj porodici i njemu. Mustafa Gadžo je odustao bez obrazloženja te je na taj način Razvojna banka FBiH vrijednu imovinu Agrokomerca dobila za svega 2,2 miliona KM.

Međutim, Kantonalni sud u Bihaću krajem augusta 2016. godine ukinuo je rješenje po kojem je prehrambena industrija Agrokomerca dosuđena Razvojnoj banci Federacije BiH. Isti mjesec Veliku Kladušu posjetili su i predstavnici Investicijskog fonda Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD) s ciljem potencijalnog ulaganja u postrojenja ove firme i pokretanja proizvodnje, međutim, na kraju se ništa nije desilo.

Da li će AS Group preuzeti značajan dio nekadašnjeg velikokladuškog giganta, saznat ćemo vjerovatno nakon nekoliko dana.