Optimistični planovi
14

ArcelorMittal Zenica: Naša ponuda za Ljubiju osigurala bi budućnost rudnika i proizvodnju čelika

Piše: E. M.
ArcelorMittal Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
ArcelorMittal Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon neuspjele prodaje Rudnika željezne rude Ljubija, iz kompanije ArcelorMittal Zenica u razgovoru za Klix.ba su istakli kako imaju optimistične planove za buduće poslovanje.

Prije pet dana, a nakon dvodnevne rasprave, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su izglasali da većinski kapital od 65 posto RŽR Ljubija ne bude prodat kompaniji Israeli Investment Group.

Iz ArcelorMittala Zenica su istakli da je ovo korak u pravom smjeru i priznanje da budući većinski vlasnik RŽR mora imati neophodnu ekspertizu u rudarskoj industriji da bi mogao upravljati rudnikom Ljubija, kao i sposobnost da garantira komercijalno tržište za rudu koja se proizvodi u ovom rudniku.

"ArcelorMittal sada očekuje detaljne instrukcije za slijedeću fazu u procesu prodaje RŽR u nadi da će Vlada priznati prava kompanije ArcelorMittal na eksploataciju rude u rudniku Ljubija bez odgađanja. Mi čvrsto verujemo da je ponuda naše kompanije za sticanje prava na udio u kapitalu RŽR jedina održiva i ostvariva opcija koja bi osigurala dugoročnu budućnost za rudarsku industriju na području Prijedora", kazali su iz AMZ.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i ArcelorMittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s Mittalom, koje godinama uspješno posluje.

Dodali su kako bi se s njihovim vlasništvom Ljubije osigurala budućnost rudarstva i proizvodnje čelika u BiH.

"Ova odluka bi također zaštitila radna mjesta 3.150 zaposlenih u kompanijama ArcelorMittal Prijedor i ArcelorMittal Zenica, kao i na hiljade indirektnih radnih mesta u kooperantskim firmama".

Za kraj su se iz kompanije zahvalili svim uposlenicima, sindikatima i lokalnim zajednicama koji su podržali njihovu ponudu za dobijanje Rudnika željezne rude Ljubija.