|

ArcelorMittal: Pušten u rad 12 miliona KM vrijedan filter za visoku peć

ArcelorMittal: Pušten u rad 12 miliona KM vrijedan filter za visoku peć
5
F
FENA
15.11.2013. u 12:37
45
komentara
5

dijeljenja
1/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/13
ArcelorMittal Zenica danas je obilježio važan događaj u okviru svog kontinuiranog programa zaštite okoliša - početak rada značajnog, novog sistema filtera u okviru pogona visoka peć.
Ovim projektom, kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti, sve emisije koje dolaze iz visoke peći bit će u okviru zakonskih predviđenih normi.

Novi sistem za otprašivanje livne platforme visoke peći pustili su u rad presijecanjem vrpce premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor ArcelorMittala za Evropu Augustine Kochuparampil, generalni direktor za ArcelorMittal jedinice istočne Evrope Bertrand Jacqier i načelnik Općine Zenice Husejin Smajlović.

Premijer Nikšić uputio je čestitke rukovodstvu ove kompanije za realizaciju ovog projekta.

"Zadovoljstvo mi je vidjeti da se realizira ono što smo dogovarali s rukovodstvom kompanije i lokalnom zajednicom i sindikatom a to je da se očuvaju radna mjesta i realiziraju ovakvi projekti".

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Mukund Kulkami je kazao da su ponosni danas što zvanično puštaju u rad ovaj veliki okolišni projekt koji predstavlja važnu prekretnicu na njihovom putu ka smanjenju utjecaja na okoliš u Zenici. Istakao je da je ovo bio kompleksan i zahtjevan projekt u smislu vremena tehničkih izazova i investicija. Montaža filtera, opreme vrhunskog kvaliteta po njegovim riječima rađena je tokom proizvodnog procesa što je predstavljalo veoma težak zadatak.

"Već radimo na realizaciji drugih projekata kojima ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju našeg utjecaja na okoliš i ostajemo posvećeni realizaciji tih projekata", rekao je Kulkami.

Generalni direktor ArcelorMittala za Evropu Augustine Kochuparampil je kazao da je ovaj projekt bio dio njihove kontinuirane inicijative da proizvode čelik na način koji je u skladu s okolišnim standardima te da će prednost ovog projekta osjetiti svi stanovnici Zenice.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović kazao je da ovaj projekt predstavlja dio aktivnosti potrebnih da se osigura kvalitetan zrak u Zenici te da ukazuje na opredjeljenje ArcelorMittala da realizira složene ekološke projekte.

"Svjesni smo da je to složen i zahtjevan projekt i očekujemo od federalnih, kantonalnih, općinskih vlasti, ArcelorMittala da svi zajedno daju doprinos da se te aktivnosti ubrzaju", rekao je Smajlović.

Projekt “Sekundarno otprašivanje livne platforme visoke peći” u departmentu visoke peći predstavlja jedan od najvećih okolišnih projekata koji implementira ArcelorMittal.

Zenica je dio dugoročnog okolišnog programa u koji se kontinuirano investira od realizacije Feniks projekta- ponovnog pokretanja integralne proizvodnje u 2008. godini.

Ovaj projekt je vrijedan oko 12 miliona maraka i značajno će utjecati na smanjenje emisija iz pogona visoke peći te stvoriti bolje uvjete za rad za oko 160 radnika koji obavljaju poslove u ovom pogonu i za šire područje Zenice. Implementacija projekta počela je potpisivanjem ugovora 15. decembra 2011., a građevinski radovi su počeli 1. oktobra 2012. godine. Završni radovi finalizirani su tokom obavljanja godišnjeg remonta visoke peći krajem septembra 2013., nakon čega su izvršene i “tople” probe kompletnog sistema otprašivanja, odnosno filtera.

Sistem otprašivanja uključuje dizajn i instalaciju zrakovoda na mjestima gdje je prisutna najveća emisija štetnih čestica i cijeli sistem će biti automatiziran. Kako bi se ilustrirala veličina gabarita filterskih postrojenja, može se reći da je riječ o visini petospratnice, koja radi na principu odsisavanja dimnih plinova s dva radna kola, odnosno ventilatora, teških po šest tona. Slijedeći standarde okolinske dozvole za pogon visoke peći, cilj ovog projekta jest da reducira emisije čvrstih čestica i ostalih polutanata. Kao rezultat, s ugradnjom sistema za otprašivanje livne platforme visoke peći, osigurat će se otprašivanje više od 90 posto čvrstih čestica tokom livanja sirovog gvožđa i troske.

Nakon ugradnje filterskog postrojenja vidljive emisije crvene prašine s livne platforme će se u potpunosti eliminirati, a emisije na dimnjaku filterskog postrojenja će zadovoljiti granične vrijednosti emisija.

Sistem sekundarnog otprašivanja livne platforme visoke peći dizajnirala je i instalirala renomirana turska kompanija “CVS MAKINA INSAAT VeTIC, A.S. koristeći najmoderniju opremu u Evropi.

Svečanosti su prisustvovali federalna ministrica za okoliš i turizam Branka Đurić, kantonalni premijer ZDK-a Munib Husejnagić te predstavnici kantonalnih i lokalnih vlati.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...