S bh. vlastima
4

Ante Ramljak u četvrtak dolazi u Sarajevo na razgovor o krizi u Agrokoru

FENA
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Povjerenik hrvatske vlade za "Agrokor" Ante Ramljak doputovat će ove sedmice u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti razgovarao o krizi u to koncernu.

Ramljak bi se u četvrtak u Sarajevu trebao sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi "Agrokora" u Hrvatskoj.

Očekuje se razgovori o poslovanju "Agrokorovih" kompanija u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet hiljada zaposlenih.

Nositelj poslovnih aktivnosti "Agrokora" u BiH je trgovinski lanac "Konzum" koji posluje kao samostalna firma.

Najveći dio poslovanja "Agrokorove" firme-kćerke u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u "Agrokoru" ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na razini od oko 130 miliona konvertibilnih maraka.

"Agrokorove" firme u BiH pri tom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovno plaćanje isporučene robe.