Privreda
0

Amerikanci kreiraju koncern EPBiH

FENA
U Direkciji JP Elektroprivreda BiH (JP EPBiH) danas je potpisan ugovor između američke konsultantske firme A.T. Kearney, osnovane 1926. i JP EPBiH radi što skorijeg zaživljavanja koncerna, u čijem sastavu će biti Elektroprivreda BiH i sedam rudnika uglja iz Federacije BiH.

Ugovor, čija je vrijednost 900.000 eura, potpisali su generalni direktor JP EPBiH Amer Jerlagić i uime A. T. Kearneya Branko Žibret. Ugovorom je precizirana i bankovna garancija za dobro izvršenje posla, u visini od 10 procenata ugovorenog posla, kao kompenzacija za bilo koji mogući gubitak JP EPBiH prouzrokovan neizvršavanjem obaveza izvršioca preuzetih potpisanim ugovorom.

Angažovanje ovog konsultanta, koji je posao dobio na međunarodnom tenderu, odnosi se na konsultantske usluge za prestrukturiranje JP EPBiH u Koncern EPBiH, uključujući i rudnike uglja.

U skladu s programskim zadatkom izvršilac je obavezan da do kraja 2010. završi organizaciono kreiranje koncerna, čime će biti okončana prva faza posla dok će drugom fazom, rok završetka do kraja juna 2012., biti obuhvaćene aktivnosti Koncerna, nosioci aktivnosti i rokovi realizacije, saopćeno je iz JP EPBiH.