Privreda
67

Američki superbrzi voz će prelaziti 550 kilometara za samo pola sata

Klix.ba
Milijarder Elon Musk, osnivač kompanije SpaceX i suosnivač Tesla Motorsa i PayPala, otkrio je planove za izgradnju superbrzog voza kojim bi putnike od San Francisca do Los Angelesa (558 km) prevozio za samo 30 minuta.

Projekt je nazvan Hyperloop, no još uvijek ima puno pitanja na koje je potrebno odgovoriti, kao što su ko će izgraditi transportni sistem dug 65 kilometara, ko će finansirati projekt i koliko dugo će trajati njegova izgradnja.

Musk je toliko uvjeren da će projekt uspjeti da je poručio da će ga sam finansirati ukoliko se niko drugi ne ponudi. Bogati poduzetnik smatra da bi se, ukoliko se u potpunosti posveti, već za godinu do dvije mogao napraviti prototip voza.

Procjenjuje da će projekt koštati oko šest milijardi dolara, a karte bi, kad sve bude gotovo, mogle koštati 20 dolara u jednom pravcu.

"Ne izgleda mi uvjerljivo. Sumnjičav sam u vezi sa svim, a posebno troškovima", rekao je Richard White, profesor američke historije Stanford i autor knjige o željeznicama.

White se pita kako Musk misli realizirati jedan takav megalomanski projekt za "samo" šest milijardi dolara.

"Za taj novac ne možete ni most izgraditi", dodao White.

U intervjuu za Bloomberg Businessweek, Musk je rekao da se pokajao što je spomenuo Hyperloop prošle godine, no, kao što je tada i obećao, 12. augusta je otkrio dizajn brzog voza.

Projekt na 57 strana donosi objašnjenje kako će takav voz funkcionirati. Dokumenti objašnjavaju da će brzi voz donijeti novi način transporta nakon aviona.

Zamišljeno je da Hyperloop prevozi putnike u čahurama, koje bi putovale kroz cijevi.