Privreda
2

Američka kompanija Howell Machine strateški partner namjenske industrije FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) u saopćenju podsjeća da je američka kompanija "Howell Machine, Inc." u BiH prisutna više od godinu dana i ima potpisane ugovore s preduzećima "Igman" d.d. Konjic i "Unis Ginex" d.d. Goražde, koji su značajno doprinijeli razvoju tih preduzeća, povećanju njihove proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj je u cilju transparentnosti rada tog ministarstva dostavio na uvid originalni dokument Memoranduma o razumijevanju i strateškom partnerstvu između Vlade Federacije BiH i kompanije "Howell Machine,Inc.". Memorandum su 13. decembra prošle godine potpisali premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar Trhulj, te predsjednik i vlasnik kompanije "Howell Machine, Inc." David Howell.

U Memorandumu, između ostalog, stoji da će Vlada zadržati svoje većinsko vlasništvo nad svim postojećim fabrikama, opremom, postrojenjima i ostalom imovinom namjenske industrije. Navodi se i da će ova kompanija uime i za račun Vlade rukovoditi fabrikama, opremom, postrojenjima i ostalom imovinom u najboljem interesu namjenske industrije Federacije BiH, kao i svoje legitimne poslovne interese, poštujući zakonska prava i ovlaštenja Vlade, zakone i druge propise BiH i interese nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Također, u Memorandumu stoji da su strane saglasne da će u slučaju uspješno okončanih pregovora zaključiti ugovor na period od deset godina, pri čemu će ugovor imati jasnu zakonsku osnovu da kompanija preuzme i zadrži operativno rukovođenje fabrikama, opremom, postrojenjima i ostalom imovinom privrednih društava namjenske industrije uime i za račun Vlade, sa mogućnošću produženja ugovora, uz obostranu saglasnost strana.

U Memorandumu se navodi i da su strane saglasne da kompanija preuzme operativno upravljanje i rukovođenje uime i za račun Vlade privrednim društvima „Igman“ d.d. Konjic, UNIS ,,Ginex" d.d. Goražde, „Pretis" d.d. Vogošća, „Binas" d.d. Bugojno i „Zrak" d.d. Sarajevo, uz intenciju, obostranu saglasnost strana i mogućnost da se proširi navedeni aranžman na ostale fabrike namjenske industrije.

FMERI podsjeća da je "Howell Machine, Inc.", sa sjedištem u Lewistonu, država Idaho, američka kompanija koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja, vojne opreme i drugih artikala odbrambenih tehnologija.

"Na tržištu Bosne i Hercegovine prepoznata je kao najveći pojedinačni kupac artikala iz proizvodnih programa namjenske industrije Federacije BiH. Riječ je o kompaniji koja je u 2013. zaključila ugovore u vrijednosti oko 65 miliona eura s privrednim društvima "Igman" Konjic i "Unis Ginex" Goražde, te donijela odluku o investiranju u proširenje kapaciteta za proizvodnju inicijalnih sredstava u "Unis Ginex" d.d. Goražde", ističe se u saopćenju FMERI.