Privreda
0

AmCham BiH podržava Svjetski dan zaštite intelektualne svojine

Klix.ba
Komitet za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore BiH (AmCham BiH), i ove godine obilježava Dan zaštite intelektualne svojine, 26. april 2013., podsjećajući da se zaštitom intelektualne svojine štite kreativnost i inovacije i doprinosi ekonomskom razvoju širom svijeta.

Ovo je dan na koji se pozivaju vlade, predstavnici industrije i potrošača da učestvuju u promociji rasprave o značaju zaštite prava intelektualnog vlasništva. Stoga, AmChamov Komitet za zaštitu prava intelektualne svojine sa velikim zadovoljstvom pozdravlja upravo pokrenute kampanje Federalne Uprave za inspekcijske poslove pod nazivom "Još uvijek niste zakasnili – licencirajte vaše kompjuterske programe“ i Inspektorata Republike Srpske "Stop krađi intelektualnog vlasništva“.

"U februaru ove godine AmCham je organizirao sastanak u Ambasadi SAD-a, na kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih inspekcijskih organa u BiH, te predstavnici lokalne IT Industrije. Na tom sastanku je još jednom podcrtan značaj efikasne borbe protiv softverskog piratstva u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za rad lokalnih i stranih IT kompanija. Jedan od zaključaka bio je i provođenje kampanja kojima će se iznova informisati pravna lica u BiH da je korištenje piratskog softvera kažnjivo“, izjavila je Mirna Milanović-Lalić, predsjednica Komiteta za zaštitu prava intelektualne svojine AmChama u BiH.

"Mi u AmCham IPR komitetu i dalje ostajemo posvećeni promicanju značaja zaštite intelektualne svojine, kao i davanju podrške nadležnim organima u BiH u provođenju njihovih aktivnosti u ovoj oblasti“, dodala je.

O značaju i efektima ovakvih kampanja u prilog govore i podaci iz studija provedenih od strane nezavisnih agencija, npr. IDC studija koja je urađena početkom 2013. godine i pokazala da će jedan od tri računara na kojima je instaliran piratski softver biti zaražen virusom do kraja ove godine. I upravo zbog takvih napada virusa i malicioznog softvera korisnici će potrošiti 1,5 milijardu sati i 22 milijarde američkih dolara na identifikaciju, popravak i uklanjanje štete koju će prouzrokovati zlonamjerni softveri, dok se predpostavlja da će globalne kompanije potrošiti 114 milijardi američkih dolara na rješavanje problema prouzrokovanih od strane zlonamjernog softvera.

Podsjećamo da je u BiH stopa softverskog piratstva 66%, te da IT industrija u BiH kao rezultat ovako visoke stope piratstva gubi oko 15 miliona američkih dolara godišnje.