Afera Agrokor
0

Ambasador Hrvatske i uprave kćerki firmi Agrokora u BiH sutra na sastanku sa Šarovićem

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastat će se sutra (11. april) s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH i članovima uprava kćerki firmi Agrokora u našoj zemlji.

Kako saznajemo, sastanak Šarovića s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, direktorom Konzuma za BiH Tomislavom Bagićem i direktorima četiri firme kćerke Agrokora održat će se u 15 sati.

Tema razgovara bit će štetne posljedice po BiH nastale zbog finansijskih problema koncerna Agrokor iz Republike Hrvatske.

Iz Vlade FBiH ranije je najavljeno da će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pravovremeno poduzimanje mjera zbog finansijskih problema koncerna Agrokor i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u Konzumu BiH i povezanim društvima. Prema nezvaničnim informacijama, Konzum dobavljačima u BiH duguje blizu 250 miliona KM.

Podsjećamo, zbog velikih dugovanja Agrokora prema dobavljačima, bankari koji su najveći finansijeri i kreditori Agrokora su imenovali novu upravu na čelu s Antoniom Alvarezom III koji će pokušati restrukturirati kompaniju.

Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak predstavljen je danas javnosti kao iskusan čovjek iz finansijskog sektora, a dijelom i iz državne uprave.

"Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlenike i dobavljače Agrokora. Pred nama je bitka da se ovo ne prelije na čitavo gospodarstvo i ostatak regije. Ja sam od danas 24 sata samo u tome. Pokušat ću zajedno sa svojim timom, koji imam u pripremi, smiriti tenzije, vratiti povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka i normalizirati poslovanje", poručio je Ramljak.

Redovni profesor na Katedri za finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Dženan Đonlagić kazao je da je od 15 do 20 hiljada radnika, dobavljača, proizvođača, članova porodica, građana Bosne i Hercegovine, koji su ekonomski naslonjeni na poslovanje u sistemu koncerna Agrokor (Ledo, Zvijezda, Konzum, Sarajevski kiseljak, Velpro, Frikom), već pogođeno domino efektima ekonomskog kraha koncerna Agrokor u Republici Hrvatskoj.