Nova loša vijest
2

Aluminiju dodatna opterećenja od države: 1,4 miliona KM naknade za NOS i Elektroprijenos

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Loše vijesti za Aluminij kao da sustižu jedna drugu. Mostarska kompanija dobila je ovih dana obavijest o novim obavezama po pitanju naknada i poreza koje državi plaća.

Dražen Pandža, v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar, za Klix.ba kaže kako čekajući na okončanje aktuelne procedure izbora direktora, uprava mostarske fabrike intenzivno radi na zaduženjima koja je dobila od Skupštine i Nadzornog odbora, a na tragu izvještaja nezavisne revizorske kuće KPMG.

"Međutim, dok Aluminij od Vlade FBiH, kao najvećeg pojedinačnog suvlasnika sa 44 posto dioničkog kapitala uporno traži konkretnu pomoć u vidu rasterećenja na ime nameta koje plaća državi, a koja premašuju 24 miliona KM godišnje, zatečeni smo odlukom o dodatnom rastu tih nameta. U skladu s odlukama Vlade, u ovoj ćemo godini, na ime naknada za NOS (Nezavisni operator sistema) i Elektroprijenos BiH, morati izdvojiti dodatnih 1,4 miliona KM, a na taj iznos još treba dodati i pripadajući PDV", kazao je Pandža.

On podsjeća kako su u više navrata javno upozoravali da Aluminij državi mora plaćati 7 eura po svakom megavatu uvezene električne energije, što je dosad iznosilo vrtoglavih 24 miliona KM godišnje.

"Ove je godine država te namete dodatno podigla i to 118.000 KM za NOS (bez PDV-a) i 1,2 miliona KM za Elektroprijenos BiH (bez PDV-a)", pojasnio je v. d. direktora.

Mostarska kompanija je od početka ove godine na pravoj raskrsnici, a jučer smo pisali o mogućim scenarijima koji očekuju novu upravu.