{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Aluminij" d.d. Mostar započeo s gašenjm proizvodnje

F
15.10.2013. u 14:32
0
43
"Aluminij" d.d. Mostar započeo s gašenjm proizvodnje
0
"Aluminij" d.d. Mostar započeo s gašenjm proizvodnje
Zbog blokiranja svih računa, "Aluminij" d.d. Mostar započeo je danas s gašenjem postrojenja, izjavio je direktor te kompanije Ivo Bradvica te najavio mogućnost i stečajnoga postupka.
Prema njegovim riječima, niko ni iz federalne vlasti, ni iz Elektroprivrede HZHB-a nije pokazao volju da pomogne "Aluminiju" kako bi izbjegao gašenje proizvodnje i stečaj.

Bradvica napominje kako dug prema Elektroprivredi nije upitan i "Aluminij" će ga sigurno vratiti, no trenutno nije u mogućnosti da odjednom vrati cjelokupni iznos od oko 38 miliona maraka, odnosno tri i pol mjesečna računa.

On je napomenuo kako je "Aluminij" nudio razne prijedloge i načine Elektroprivredi HZHB-a o namirenju dugovanja, ali da su iz te kompanije nudili su samo ultimatume, bez prihvatanja bilo kakvih prijedloga.

"Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno kako je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u 'Aluminiju' 44 postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi 'Aluminij', posebno nakon potpisivanja sporazuma Vlade BiH i 'Aluminija' kojim se Vlada obavezala da će subvencionirati proizvodnju u 'Aluminiju'", izjavio je Bradvica.

Bradvica je podsjetio i na činjenicu da se sve ovo događa samo 15 dana nakon što su dioničari i dionice "Aluminija" registrirane u Registru vrijednosnih papira te pozvao jasnost da samo donese zaključak.

"Meni se čini da su kreatori ovakvog stanja izgubili činjenicu o značaju 'Aluminija', ne samo za Hercegovinu nego i za FBiH i Republiku Hrvatsku", kazao je Bradvica, pritom istaknuvši kako Aluminij većinu roba ima za petnaestak dana, što znači da mora pristupiti planskom gašenju kombinata kako se ne bi prouzrokovala daleko veća štetu s daleko većim posljedicama.

A posljedice će nastati ne samo za radnike kompanije, već i ostale kompanije koje ovise o Aluminiju, Zavodu za zdravstveno osiguranje, šibenskom TLM i drugim.

Prema nekim procjenama, gašenjem proizvodnje bez posla bi u startu moglo ostati najmanje 600 radnika "Aluminija", a radnici čije su kompanije oslonjene na rad "Aluminija" u BiH i Hrvatskoj ima oko 5 000.

"I sutra da nas odblokiraju, ovo nas je već sada 30 posto unazadili jer više nijedna banka ni iko drugi neće imati onako povjerenje u 'Aluminij' kakvo su ranije imali", kazao je na kraju svoga obraćanja novinarima direktor Ivo Bradvica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: