Revizorski izvještaj
69

Akumulirani gubitak Rafinerije u Bosanskom Brodu 612 miliona KM

FENA
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu na kraju 2017. godine imala je akumulirani gubitak u iznosu od čak 612 miliona KM, nevedeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju ovog preduzeća.

Upozorili su da su kratkoročne obaveze Rafinerije, koja je u ruskom vlasništvu, veće od obrtne imovine za 64,3 miliona KM.

Te činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u poslovanju brodske rafinerije, čiji rad zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva - "Njeftegazinkora“ iz Ruske Federacije.

Nezavisni revizori, uz skretanje pažnje na ove porazne podatke, dodaju da se matično preduzeće obavezalo da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji nafte i da će osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Samo u prošloj godini Rafinerija je napravila novi finansijski minus od oko 15 miliona KM.

Ukupne obaveze na kraju prošle godine iznosile su 633 miliona KM, od čega su dugoročne 540,8 miliona KM i najveći dio odnosi se na obaveze prema povezanim pravnim subjektima.

Prihodi od prodaje učinaka povezanim pravnim licima u poslovnoj 2017. godini, iznose 79.094.459 KM, i u najvećem dijelu, u iznosu od 79.060.657 KM, odnose se na prihod ostvaren od uslužne prerade sirove nafte u ime i za račun povezanog pravnog lica “Optima Grupa” d.o.o. Banja Luka.

U Rafineriji je na kraju 2017. radilo 930 radnika, što je za 63 manje nego 2016. godine.