Privreda
92

Adriatic Group preuzela austrijsku firmu Brajlović Gmbh

Klix.ba
Adriatic Group Wien, Austria preuzela je austrijsku firmu "Brajlović" Gmbh Austrija čime postaje najveći distributer hrane iz BiH, Hrvatske i Srbije na tržištima Njemačke i Austrije.

Akviziciju "Adriatic Group" osim Brajlović Gmbh čine i firma Natura iz Stuttgarta, te Brams d.o.o. Sarajevo.

Brajlović iz svog pogona, smještenog u Beču, plasira sopstvene mesne proizvode u 15 evropskih država. Ova renomirana kompanija je ujedno i najveći distributer prehrambenih artikala iz našeg regiona na tržište Austrije.

"Svjesni smo da samo udružene snage donose rezultate, te smo povezali već etablirane distributivne kanale pomoću kojih ćemo pokušati ostvariti svoj cilj. Pridruživanjem Brajlović Gmbh Adriatic Grupi korak smo bliže cilju da postanemo vodeći distributeri hrane iz regiona na tržištu EU", izjavio je direktor Adriatic Group Wien Amir Bekić.

Članica Adriatic Group je i firma Natura Gmbh sa sjedištem u Stutgarttu, koja distribuira prehrambene proizvode na preko 1500 prodajnih mjesta širom Njemačke. Pored toga, Natura posjeduje vlastitu robnu marku, proizvodnju kornišona, krastavaca, ajvara, te džemova visoke kvalitete branda Natura koji se mogu naći i na bh. tržištu. Uz Naturu članica grupacije je i Brams d.o.o. Sarajevo koja se bavi distribucijom renomiranih bosanskohercegovačkih proizvođača hrane na teritorij EU. Od 2010. godine Brams je počeo sa proizvodnjom i preradom kornišona vrhunske kvalitete.

"Cilj nam je postati vodeći distributer hrane sa prostora zapadnog Balkana na tržište EU, te ćemo se nadalje širiti na zemlje Beneluxa i Britaniju", dodao je Amir Bekić.

U 2014. ova grupacija najavljuje pripajanje drugih kompanija čime će Adriatic Group proširiti svoje poslovanje i usluge.