{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


45 hrvatskih firmi mora obustaviti izvoz na tržište BiH

S
23.7.2013. u 16:36
0
101
45 hrvatskih firmi mora obustaviti izvoz na tržište BiH
0
45 hrvatskih firmi mora obustaviti izvoz na tržište BiH
Firme iz Hrvatske, njih 45, morat će obustaviti izvoz u BiH, jer ne ispunjavaju uslove, saopšteno je iz Ureda za veterinarstvo BiH BiH.
Uslovi za izvoz na tržište BiH nisu ispunjeni prema Pravilniku o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH.

Zakonom o veterinarstvu BiH i Pravilnikom propisani su uslovi za uvoz i provoz tih proizvoda u/kroz BiH, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i pravila kada je riječ o uvozu koja su vrijedila za sve članice EU počela su da se primjenjuju i na novu članicu Hrvatsku.

S obzirom na to, izvršena je revizija upisanih objekata u Upisniku Ureda za veterinarstvo BiH do momenta pristupanja Hrvatske u EU, te je spisak objekata koji ne ispunjavaju uslove dostavljen nadležnom tijelu Hrvatske na uvid uz obavještenje da će ti objekti biti brisani iz Upisnika.

Nadležno tijelo Hrvatske 19. jula obavijestilo je Ured za veterinarstvo BiH da su liste odobrenih objekata za stavljanje proizvoda životinjskog porijekla, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog porijekla na tržište EU ažurirane i objavljenje na njihovoj službenoj stranici.

Uvidom u ažurirane liste konstatovano je da je 16 objekata koji nisu ispunjavali uslove za uvoz na tržište BiH u međuvremenu dobilo odobrenja od nadležnog tijela Hrvatske za trgovanje sa drugim članicama EU, te u skladu sa time iz tih objekata se može nastaviti uvoz u BiH, jer ispunjavaju uslove propisane za objekte porijeklom iz drugih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: