Robert Zoellick
0

Privreda će u 2009. pasti do tri procenta

FENA
Globalna privreda će ove godine zabilježiti pad do tri procenta, izjavio je u četvrtak predsjednik Svjetske banke (WB) Robert Zoellick.

Ispuni li se ta prognoza, bit će to gori rezultat od onoga na koji je ta finansijska institucija do sada računala. Prema ranijoj procjeni WB-a, pad svjetske privrede će iznositi oko 1,75 procenata, objavile su agencije.

"I kada očekujemo da će se (privredni) rast obnoviti tokom iduće godine, tempo oživljavanja nije siguran, a siromašni ljudi u mnogim zemljama u razvoju će i nadalje osjećati uticaj krize", rekao je Zoellick pred sastanak ministara finansija grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8), koji će se ovog vikenda održati u Italiji.

Predsjednik WB-a je rekao da najrazvijenije zemlje ove godine očekuje privredni pad i da se mogu suočiti sa još gorim izgledima sve dok ne počne obrt u izvozu i direktnim investicijama, što se međutim može dogoditi do kraja iduće godine.

U idućim mjesecima moramo uraditi još mnogo toga kako bismo mobilizirali izvore i uvjerili se da siromašni neće platiti ceh krize za koju nisu odgovorni, naglasio je Zoellick.

Svjetska banka prognozira da će se ukupni deficit u finansiranju zemalja u razvoju ove godine kretati od 350 do 635 milijardi dolara.

Narednih godina će sa posebno velikim teškoćama pri dobijanju neophodnih finansija biti suočene zemlje s niskim prihodima, koje zbog malih rezervi i iscrpljenog državnog budžeta imaju ograničene kapacitete da pozajmljuju novac, kazao je Zoellick.

On je konstatirao da će zbog uticaja krize za zemlje s malim prihodima biti važno da osiguraju finansije od Svjetske banke, Međunarodnoga monetarnog fonda i iz drugih izvora.