SAD
0

Privatni sektor u februaru otpustio 697.000 radnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gubitak radnih mjesta u američkom privatnom sektoru ubrzan je tokom februara, pokazali su podaci kompanije ADP Employer Services, koji nagovještavaju da će vladin izvještaj o zaposlenosti, koji treba biti objavljen u petak, pokazati veliko smanjenje ukupnog broja zaposlenih.

Privatni poslodavci su u februaru ukinuli 697.000 radnih mjesta, u poređenju s revidiranih 614.000 izgubljenih radnih mjesta u januaru. Prvobitno je bilo saopćeno da je u januaru u privatnom sektoru bez posla ostalo 522.000 zaposlenih, podsjeća agencija Reuters.

Ekonomisti su očekivali da će bez posla u privatnom sektoru u februaru ostati 610.000 ljudi.

Februarski podatak pokazuje najveći gubitak radnih mjesta otkako je ADP počeo voditi evidenciju 2001. godine i govori da se nesreća s gubicima radnih mjesta širi po svim sektorima američke privrede.

Sektor usluga, koji se obično uspijeva oduprijeti recesiji duže od ostalih sektora, učestvovao je s više od polovine u ukupnom gubitku radnih mjesta, što govori o ubrzanom slabljenu privrede tokom posljednjih mjeseci.

Ekonomisti očekuju da u petak vladin izvještaj, koji daje potpuniju sliku stanja na tržištu rada, pokaže da je u februaru u američkoj privredi broj zaposlenih smanjen za 648.000 i da je stopa nezaposlenosti povećana na 7,9 posto, sa 7,6 posto.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u će vjerojatno porasti na znatno iznad osam posto do sredine 2010. i možda dostići čak devet procenata, prognozirao je ekonomist Joel Praken. On je upozorio da bi nezaposlenost mogla skočiti na 10 posto bez vladinog plana za stimulaciju privrede.

Praken očekuje da u američkoj privredi ove godine bude izgubljeno tri miliona radnih mjesta, usprkos stimulativnom planu i da slabljenje privrede u prvom kvartalu bude približno smanjenju bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju lani od 3,8 posto na godišnjem nivou, koje je bilo najveće od prvog tromjesečja 1982.