{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privatizacija "Špedicije" primjer nezakonitosti

F
13.12.2008. u 11:08
0
0
Privatizacija "Špedicije" primjer nezakonitosti
0
Privatizacija "Špedicije" primjer nezakonitosti
Privatizacija bugojanske "Špedicije" najočitiji je primjer nezakonitosti i neodgovornog odnosa osoba koji su kupili ovo preduzeće i preuzeli obavezu prema radnicima, konstatirali su u petak u Bugojnu Edhem Biber, predsjednik Sindikata BiH i Bejto Kačar, predsjednik Granskog sindikata saobraćaja, nakon trosatnog sastanka s načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem i predstavnicima sindikalnih organizacija "Špedicije" i "Binasa".
Na sastanku je istaknuto da je situacija u "Špediciji" veoma teška s obzirom da su ukupni dugovi narasli na oko osam miliona KM, od čega radnici putem suda potražuju 1,5 milion KM.

Sugerirano je predstavnicima sindikata u toj firmi da angažiraju advokata i ospore nezakonski pokrenute hipoteke koje su preduzeću tokom zadnjih nekoliko godina nanijele ogromne gubitke.

Istaknuto je da će i Općina Bugojno, koja se dosad nije ozbiljnije bavila problemima radnika u privatiziranim preduzećima, poduzeti konkretne aktivnosti na vraćanju 168 duluma zemljišta koje je na nezakonit način oduzeto od radnika "Špedicije", a sredstva od njegove prodaje bi bila usmjerena na izmirivanje dijela radničkih potraživanja.

Predstavnici "Binasa" zatražili su pomoć u deblokiranju računa preduzeća i što hitniji sastanak s predstavnicima resornog ministarstva i Vlade FBiH.

Naglasili su da će pedeset radnika do kraja 2008. steći uvjete za odlazak u penziju te da obaveze po tom osnovu iznose oko 540.000 KM koje, u stanju trenutne blokade računa, nije moguće ispuniti.

Iznos je zanemariv uzmu li se u obzir ponude iz inostranstva koje bi preduzeću omogućile milionsku dobit, istakli su i uputili apel relevantnim strukturama u BiH da se uključe u rješavanje novonastale problematike u "Binasu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: