Sljedeće godine
0

Privatizacija rudnika krečnjaka "Vijenac"

FENA
U narednoj godini Rudnik krečnjaka "Vijenac" trebao bi postati privatno vlasništvo. To bi trebalo značiti izvjesniju budućnost za 225 radnika i milionska ulaganja u rudnik koji sirovinom opskrbljuje druge firme u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko se pravilno uloži novac od prodaje rezultat bi trebao biti veći stepen razvoja privrede ovog kraja.

Po riječima Sehudina Ograševića, ministara za industruju, energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona do kraja godine bit će raspisan tender za prodaju Rudnika krečnjaka "Vijenac" Lukavac.

Vlada TK-a dala je saglasnost za privatizaciju jer nije u mogućnosti izdvojiti milionska sredstva potrebna za saniranje duga i nova investiciona ulaganja. U pitanju je dug od 8 do 9 miliona KM a potrebno je osigurati oko 10 miliona KM za dalja ulaganja što rudnik nije u mogućnosti.

Rudnik krečanjaka "Vijenac" je u 100 posto državnom vlasništvu. Najniža cijena po kojoj može biti prodan je 30 miliona maraka. Novi vlasnik preuzet će i svih 225 radnika.

Interes za kupovinu Rudnika krečnjaka "Vijenac" već ranije su iskazali Cementara i Fabrika sode Lukavac. To ukazuje da bi prodajna cijena mogla biti i veća od minimalnih 30 miliona maraka.

Taj novac Vlada TK-a uložila bi u dalji razvoj privrede ovog područja.