Puhalac o izvještaju TI-a
0

'Privatizacija Naftne industrije RS-a najbolji projekat u regiji'

FENA
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac izjavio je danas kako nije pročitao analizu Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) oko Ugovora o privatizaciji Naftne industrije RS (NIRS), ali „veruje da nije dobronamjerna”.

Puhalac tvrdi da je privatizacija NIRS-a „najbolji“ projekt u regionu.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ocijenio dobrim poslovnim potezom kreditno zaduženje Rafinerije od vlasnika, ruske kompanije „Njeftgasinkor“ za izmirenje obaveza iz ugovora prema entitetskoj Vladi, “jer to daje dobre rezultate”.

U izvještaju TIBiH se navodi da privatizacija Naftne industrije RS-a nije dala pozitivne efetke.

„Naprotiv, njen negativni saldo pokrivaće dugoročno građani i budžet RS“, navodi se u detaljnoj analizi TIBiH, koji je uvidom u raspoloživu dokumentaciju utvrdio odliv novca i kapitala iz BiH „samo po osnovu privatizacionog ugovora u ukupnom iznosu od gotovo milijardu KM, a da su prihodi u budžet i NIRS-a manji od pola milijarde KM“.

  • Ovaj iznos uključuje tek direktne troškove na koje se po ugovoru obavezala Vlada RS-a, kao i niz drugih obaveza koji su stvoreni potpisivanjem prvog aneksa. Primjeri uključuju namjerne štete ili izazvane pogrešnim procjenama u privatizaciji. Među njima su ključni lihvarski krediti koje je kupac ruski ,Njeftgasinkor’ dao Rafineriji, odnosno sebi kao novom vlasniku, kao i potcijenjena vrijednost preduzeća, te štete po tržišnu vrijednost kapitala zbog netransparentne privatizacije“, tvrdi, između ostalog, TIBiH.