IRBRS
0

Pripremljena baza podataka za strane investitore

FENA
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom očekuje se veći interes stranih ulagača za BiH zbog čega je Investiciono-razvojna banka (IRBRS) izradila bazu podataka koja sadrži informacije o investicionim lokacijama u RS-u.

Ta baza podataka predstavljena je danas u Banjoj Luci, a sadrži zakonodavni okvir, investicione pogodnosti, poreznu politiku, prirodne resurse te podatke o infrastrukturi u RS-u.

Izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize IRBRS-a Ognjen Đukić rekao je da je na internet stranici ove banke ponuđena baza ovih podataka na lokalnom i engleskom jeziku, a osim za strane predviđena je i za domaće investitore.

"Gradovi i općine u RS-u sada imaju mogućnost adekvatnog predstavljanja postojećih potencijala i resursa koji bi mogli biti interesantni za strane investicije“, rekao je Đukić na pres-konferenciji.

U IRBRS-u smatraju da ova baza podataka treba da otvori novo poglavlje u pristupu stranim investitorima, koji su do sada iznosili primjedbe da nemaju dovoljno podataka o načinu i uvjetima investiranja.

Također, svi podaci su proslijeđeni i privrednim predstavništvima više zemalja i drugim međunarodnim institucijama.