biznis
0

Prilika za mlade da realizuju vlastite projekte

Sarajevo-x.com
Omladini u Mrkonjić Gradu, Modriči, Šekovićima, Tešnju i Ključu je kroz projekat Omladinske banke omogućeno da pokrenu, realizuju i vode vlastite projekte uz pomoć bespovratnih novčanih sredstava.

Ovaj dvogodišnji razvojni program je pokrenut od Fondacije Mozaik u saradnji sa Community Foundation for Northern Ireland i Irskom razvojnom agencijom (Irish Aid) sa ciljem stvaranja mogućnosti omladinskim grupama da u skladu sa potrebama u opštinama rade na konkretnim projektima (kulturnim, sportskim i drugim), učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja kroz razvoj svojih kapaciteta i praktično iskustvo u upravljanju programom malih grantova koji direktno podržavaju mlade u ruralnim sredinama.

Omladinskom bankom upravlja deset članova Kreditnog odbora, mladi od 15 do 25 godina koji imaju ulogu na osnovu dokumenata Omladinska politika ili strategija za mlade, definisanih prioriteta i potreba mladih da raspisuju konkurse i odlučuju o finansiranju projekata (do iznosa od 4.000 KM) mladih u opštini.

U ovih pet opština u naredne dvije godine Kreditni odbori pet Omladinskih banaka će dodijeliti do 300.000 KM bespovratnih novčanih sredstava za projekte mladih.

"Mi smo u Bosni i Hercegovini identificirali 24 opštine, kojima smo uputili poziv za mogućnost saradnje na programu Omladinske banke, a od njih je 11 opština izrazilo zainteresovanost. Kroz dodatne posjete i razgovore sa načelnicima opština i predsjednicima skupština, smo uradili selekciju i izabrali pet opština Ključ, Modriča, Mrkonjić Grad, Šekovići i Tešanj sa kojima smo potpisali sporazume o dvogodišnjem partnerstvu na razvoju i podršci Omladinskim bankama. Omladinske banka će do 7. jula odlučiti koji će projekti mladih biti finansirani. Očekujemo da će biti oko 30 projekata, ukupne vrijednosti do 100.000 KM. Ceremoniju prezentacije rada Omladinskih banaka i promociju odobrenih projekata organizovaćemo 9. jula u Domu omladine u Banjoj Luci“, istakao je program manager Željko Pauković.

Realizacija projekata je planirana od 15. jula do 30. septembra.