{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijeti li svjetskoj ekonomiji potpuni zastoj?

F
10.1.2008. u 11:10
0
0
Prijeti li svjetskoj ekonomiji potpuni zastoj?
0
Prijeti li svjetskoj ekonomiji potpuni zastoj?
U novom izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da se pojačava rizik od globalne ekonomske recesije. Konferencija UN-a o trgovini i razvoju, također, očekuje usporavanje međunarodne trgovine i globalne ekonomije. Siromašne zemlje bi mogle pretrpjeti snažan udar, a moglo bi doći i do okončanja rasta cijena na robnim berzama.
Svjetski ekonomski rast prošle godine bio je robusan. Više od stotinu svjetskih ekonomija raslo je po stopi od tri posto i više. Gospodarski rast u zemljama u razvoju prosječno je narastao gotovo sedam posto.

U Africi, stoji u izvještaju Ujedinjenih naroda, bruto društveni proizvod rastao je po prosječnoj stopi od skoro šest posto, a očekuje se da će ove godine biti i veći od toga.

Konferencija o trgovini i razvitku upozorava na opasnost od gotovo potpunog zastoja svjetske ekonomije u ovoj godini. U izvještaju se navodi da bi mnoge siromašne zemlje zbog toga mogle pretrpjeti snažan udar, moglo bi doći do usporavanja globalne trgovine i okončanja rasta cijena na robnim berzama.

U izvještaju Ujedinjenih naroda stoji da pad vrijednosti dolara koristi Sjedinjenim Državama, jer smanjuje cijene američkih izvoznih proizvoda, te poskupljuje cijene uvozne robe. No pad dolara, navodi se, šteti drugim ekonomijama.

U izvještaju se ističe da bi vlade trebale poduzeti zajedničku akciju kako bi se izbjeglo ponavljanje trenda s dolarom. Brz i nekontroliran pad vrijednosti valuta mogao bi također dovesti do globalne recesije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: