Privredna komora KS-a
0

Prijedlog mjera za rješavanje finansijske krize

FENA
Vrijeme je da se Bosna i Hercegovina uključi u proces ublažavanja posljedica svjetske ekonomske krize, rečeno je danas na susretu privrednika i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo.

Privredna komora i Vlada KS-a organizirali su susret o temi "Mjere i aktivnosti Vlade KS-a na ublažavanju posljedica svjetske ekonomske krize".

Svjetska ekonomska kriza osjeća se u BiH i ona će multiplicirati već prisutne probleme u privredi i društvu te se mjere za njeno ublažavanje moraju primijeniti u cijeloj BiH i to u saradnji nadležnih organa i institucija s privrednicima i njihovim prijedlozima.

"U Ministarstvu privrede planirali smo dva segmenta rasterećenja budžeta. Prvi je štednja i smanjenje potrošnje izdataka koji se tiču neproizvodnih aktivnosti kao što su troškovi za putovanja. Drugi su projekti koji će biti realizirani kao kapitalne investicije. Budžetom je predviđeno više od 60 miliona KM za kapitalna ulaganja", kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić.

Neke od predviđenih mjera iz nadležnosti kantona su: izvršiti smanjenje kantonalnih i općinskih administracija, kreirati kreditno-garancijski fond, izdvojiti pet posto budžeta kantona za povoljno kreditiranje, intervirati dalji razvoj industrijskih zona i poslovnih inkubatora.

"Privredna komora Kantona Sarajevo još je u maju upozoravala na krizu koja će sigurno zahvatiti BiH i uputili nadležnim organima prijedloge mjera, ali tek kad je u oktobru nastupila finansijska kriza uvidjeli su da nas ona neće zaobići kako su predviđali. Kanton Sarajevo je prva državna institucija koja je pokrenula raspravu o rješavanju krize, iako istraživanja pokazuju da je privreda kantona otpornija na udare svjetske ekonomske krize u odnosu na ostali dio BiH", podsjetio je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo.

Vijeće ministara nije reagiralo na sve vapaje privrednika da donesu paket mjera da bi se ublažile posljedice svjetske ekonomske krize. Tek prije nekoliko dana donesen je paket od 16 mjera koji su općeg karaktera i nema nosioca niti rokova. Druge države su već donijele pakete takvih mjera i već ih primjenjuju, obrazloženo je na skupu.

"Uputili smo najveći broj mjera državnim organima i od njih tražimo da konkretiziraju prijedloge mjera. Od Federacije BiH smo očekivali rasterećenje poreza na doprinose, ali do toga još nije došlo. Očekujemo da ćemo današnjim skupom uozbiljiti organe i u Federaciji i na državnom nivou jer očekujemo da će se kriza za nekih pet mjeseci svom snagom obrušiti na BiH", upozorio je Grebo.

Na skupu je su predloženo 16 mjera za državni nivo kao što je izgradnja jedinstvene makroekonomije, usvajanje strategije za sprječavanje i kontrolu negativnih efekata globalne ekonomske krize, formiranje ključne državne institucije od interesa za privredu, ubrzavanje postupaka u ispunjenju obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, postizanje bezviznog režima, povećanje garantnih iznosa štednje građana, usvajanje mjere zaštite domaće proizvodnje, promoviranje domaće proizvodnje.

Skupu se obratio i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić na čiju inicijativu je i održan skup.

"Nacrt budžeta Kantona Sarajevo je jedna od mjera za ublažavanje ekonomske krize, a vrijeme će pokazati šta to donosi. Danas ćemo čuti prijedloge privrednika koji privređuju i od kojih dobijamo plate. Mi kao Vlada finansiranjem treba da vidimo možemo li da pomognemo ljudima da bolje sade. Dijalog je prava i najbolja mjera za rješenje ekonomske krize", kazao je premijer.

Skupu su se diskusijom obratili predstavnici privrednih organizacija i iskazali probleme i prijedloge koje bi Vlada KS-a mogla riješiti.