Revizija pokazala
77

Prihodi preduzeća Aerodromi RS ne namiruju ni polovinu rashoda

Piše: M. Travar
Preduzeće Aerodromi RS je za poslovanje u prošloj godini od nezavisne revizorske kuće Aditon Banja Luka dobilo pozitivno mišljenje uprkos činjenici da je u izvještaju naveden niz parametara koji ukazuju na izuzetno loše poslovanje ovog preduzeća.

Jedan od tih parametara je negativan odnos prihoda i rashoda koji ugrožavaju poslovanje preduzeća.

"Kаkо је nаpоmеnutо u pоglаvlјu 10 – Stаlnоst pоslоvаnjа, društvo оstvаrеnim pоslоvnim prihоdimа nе nаmiruје ni pоlоvinu rаshоdа pоslоvаnjа, а uz subvеnciје Vlаdе nakon dužeg perioda, drugu godinu u kontinuitetu iskazalo je dobitak u poslovanju. Preduzeće u velikoj mjeri zavisi od dotacija Vlade, a akumulirani gubici iz ranijih godina čine skoro polovinu kapitala i mogu dovesti do ugrožavanja načela stalnosti poslovanja", jedna je od glavnih zamjerki revizora.

U izvještaju je također stavljeno do znanja da se procjena vrijednosti stalne imovine ne vrši u skladu s periodom koji je sadržan u odredbama paragrafa 34 MRS 16 – Nekretnine, postrojenja i oprema.

Osim ovoga, revizori su skrenuli pažnju i na visinu novčanih sredstava po osnovu sudskih sporova u kojima su Aerodromi RS tužena strana.

"Društvo je tužena strana radi naknade štete po četiri spora ukupne vrijednosti 731.000 KM, a te sporove su pokrenuli ZIF Polara Invest Fond, ZIF Kristal Invest fond te dva radnika koja potražuju svoje naknade. Aerodromi RS vode i spor protiv BH Airlinesa, u kojem je bh. kompanija tužena strana, a vrijednost ovog spora je 254.000 KM.

Interesantno je to da je preduzeću odobren zajam od Fonda za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u iznosu 7.000.000 KM, s tim da je do 31. decembra 2016. godine iskorišteno svega 1.469.946 KM.

Podsjećamo na to da su Aerodromi RS odgodili tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma zbog, kako je navedeno, žalbe na tendersku dokumentaciju.

Prethodno je planirano da na tu strategiju bude utrošeno blizu 100.000 maraka, iako se radi o fantomskom aerodromu koji ne posjeduje ništa od neophodne infrastrukture.