{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihodi od prodaje struje 70 miliona KM

S
24.8.2009. u 16:41
0
3
Prihodi od prodaje struje 70 miliona KM
0
Prihodi od prodaje struje 70 miliona KM
Prihodi od prodaje električne energije iz Republike Srpske (RS) na inostranom tržištu prošle godine iznosili su 69,95 miliona KM i veći su za 30 odsto nego 2007. godine.
Ovi podaci navedeni su u saopštenju o stanju u sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva za 2008. godinu koju je danas usvojila Vlada RS.

U sektoru metalne i elektro-industrije ostvarena je dobit od 72 miliona KM, što je za 56,31 odsto više nego 2007. godine, a u drvnom sektoru dobit je u odnosu na 2007. godinu manja za 23 odsto, rekla je novinarima službenik za odnose s javnošću Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović.

Prema njenim riječima, u hemijskoj industriji u 2008. godini dobit je u odnosu na 2007. godinu veća za 96 odsto, u grafičkoj manja za 11 odsto, a u sektoru tekstilne industrije veća je a 13,35 odsto.

Vukašinovićeva je istakla da su preduzeća gasne privrede ostvarila dobit od 109.655 KM, dodavši da je prosječno ostvarena cijena električne energije 11,65 feninga po kilovat-času.

U Informaciji o stanju u sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva u prošloj godini predlaže se da se u Budžetu RS obezbijedi veći iznos sredstava za sufinasiranje podsticaja izvozno orijentisanih preduzeća i obezbjeđivanje ISO standarada i ''Ce'' znaka.

U ovoj informaciji se, osim već preduzetih mjera u prerađivačkoj industriji, predlaže da se proizvođačima omogući otkup potraživanja iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS, zatim jačanje inspekcijske kontrole kvaliteta robe iz uvoza, te osnivanje centra za dizajn i istraživanje za oblasti drvne, tekstilne i industrije kože i obuće.

U sektoru energetike namjerava se nastaviti sa unapređenjem naftne industrije, te podsticati strani i domaći investitori da ulažu nove razvojne projekte, a u oblasti rudarstva nastaviti sa usklađivanjem domaćih propisa sa propisima EU te unapređenjem poslovanja, navodi se u Informaciji.

Vukašinovićeva je rekla da Ministarstvo za sada nema informaciju o eventualnom poskupljenju električne energije u RS.

''Evidentno je da ako želite ulagati u energetski sektor morate obezbijediti odgovarajuće izvore finansiranja. Svi zahtjevi za povećanje cijena električne energije idu ka Regulatornoj komisiji, koja na osnovu analiza utvrđuje opravdanost tih zahtjeva'', rekla je Vukašinovićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: