Prva godina rada
0

Prihod od naplatnih kućica 10.214.000 KM

FENA
Gradnja naplatnih kućica
Gradnja naplatnih kućica
Sistem naplatnih kućica na prvoj završenoj dionici autoputa na koridoru 5-C u toku prve godine rada ostvario je prihod od 10 miliona i 214 hiljada KM, kazao je danas novinarima Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Trhulj je na današnjoj prezentaciji organiziranoj u povodu obilježavanja prve godine rada sistema naplatnih kućica u BiH istakao da je promet nadmašio i najoptimističnija predviđanja.

"Plan je bio da se za godinu dana ostvari nekih šest miliona, ali mi smo premašili taj plan za čak 70 posto. Pokazalo se također da sistem naplate ima vrlo dobre mogućnosti kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta i povećanje javnih prihoda", kazao je Trhulj.

U sistemu naplate i Direkciji radi 47 ljudi i oni ostvaruju višak prihoda od pet miliona. Dalje unapređenje će omogućiti otvaranje novih 80 radnih mjesta u sistemu naplate i Direkciji, a koji će, kada se zatvori sistem naplate, ostvarivati višak od 10 miliona KM.

"Direkcija očekuje da će do 31. jula imati 37 km autoceste i u toku je izgradnja zatvorenog sistema naplate. Tako će se prihodi uduplati, a cijena putarine se pri tome neće povećavati", kazao je Trhulj.