biznis
0

Prevent odustao od kupovine dijela KTK Visoko

Sarajevo-x.com
Ugovori o kupoprodaji dvije tehničko-tehnološke cjeline i to za preradu kože i krzna u Topuzovom polju i proizvodnju obuće u Goruši, oba u vlasništvu KTK Visoko, a koji su sa Preventom BH potpisani 24. jula 2009. godine u Sarajevu od danas više nisu važeći, saopšteno je iz Preventa.

Direktor proizvodne divizije Preventa u Bosni i Hercegovini Adnan Smailbegović je sa velikim razočarenjem pismeno obavijestio Agenciju za privatizaciju Federacije BiH o ovoj odluci koja je uslijedila nakon što ni nakon 60 dana od potpisivanja ugovora KTK Visoko nije uspio imovinu koja je predmet ugovora osloboditi založnih prava. Poslije nekoliko godina razmatranja kupovine dvije tehničko-tehnološke cjeline, uz intenzivno šestomjesečno pregovaranje u vezi samog ugovora, te nakon dodatna dva mjeseca za izvršenje obaveza prema založnim povjeriocima, Prevent nema namjeru više čekati.

"Suviše dugo smo čekali da se određene stvari pokrenu. Svako investiranje dodatnog vremena i sredstava u ovaj projekat nije sigurno i ne želimo se naći u situaciji da žalimo za izgubljenim godinama dok smo mogli razvijati proizvodne pogone na drugom mjestu", istakao je u pismu Smailbegović. "Raskidanjem ovog ugovora u skladu sa članom 12. oslobađaju se izdvojena sredstva koja sada možemo usmjeriti na daljnje unaprjeđenje postojećih proizvodnih kapaciteta, razvijanje proizvoda i osvajanje novih tržišta."

Odsustvo adekvatne podrške nadležnih institucija prouzrokovalo je da izostane još jedan pozitivan epilog procesa privatizacije državnog kapitala.

"Iskreno žalimo zbog radnika i Uprave KTK Visoko koji su vidjeli u ovim ugovorima iznenadnu šansu za novi početak koja bi doprinjela razvoju lokalne zajednice, ali i cjelokupnog društva", stoji u pismu.

Prevent i dalje ostaje zainteresovan za ove dvije tehničko-tehnološke cjeline, ali kada se ispune odgovarajući uslovi da ponovo uđemo u pregovore.